İran, İsrail' saldırdı!

İran'dan İsrail'e balistik füze fırlatıldı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 00:24
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 00:24

İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e balistik füze fırlatıldığını duyurdu. Başkent Tel Aviv ve Kudüs’te siren sesleri yükselirken, Demir Kubbe hava savunma sistemi devreye girdi. İsrailliler, sığınaklara sığındı.

İran’ın İsrail’e yönelik muhtemel füze saldırısına ilişkin İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, söz konusu saldırının “geniş çaplı” olmasını beklediklerini açıkladı. Hagari, “Tehdidi ciddiyetle takip ediyoruz. Halktan ordunun talimatlarına uymanızı istiyoruz. İran'dan gelecek ateşin kapsamı geniş çaplı olabilir. Siren çaldığında korunaklı bir alana girmeniz ve biz aksini bildirene kadar orada kalmanız isteniyor” dedi.

İran devlet televizyonu duyurdu

İran devlet televizyonu, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarının başladığını duyurarak, “Yüzlerce balistik füze İsrail hedeflerine ateşlendi” ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e düzenlenen füze saldırısını doğrulayarak, “Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan'ın intikamı için işgal topraklarının kalbini hedef aldık. Siyonist rejim İran'ın saldırılarına karşılık verirse daha ağır saldırılar ile karşı karşıya kalacak” dedi.

Yafa kentinde silahlı saldırı

İsrail’in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Yafa kentindeki Kudüs Caddesi'nde düzenlenen silahlı saldırıda 6 kişi öldü,  9 kişi yaralandı

Polis, iki saldırganın birinin silah diğerinin ise bıçak kullandığını belirterek, belediye güvenlik görevlisi ve silahlı sivillerin 2 saldırganı vurarak etkisiz hale getirdiğini aktardı.

Uçuşlar kapatıldı

İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından İsrail, hava sahasını uçuşlara kapattı.

İsrail Havacılık Otoritesi, uçuşların İsrail dışındaki alternatif varış noktalarına yönlendirildiğini açıkladı.

Ürdün ve Irak da hava sahalarının geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

BM Temsilciliği'nden açıklama

İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından İran’ın BM Temsilciliği açıklama yaptı. İran’ın BM Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “İran, Siyonist rejimin İran vatandaşlarını ve çıkarlarını hedef alarak ülkenin egemenliğini ihlal eden terör saldırılarına yasal ve meşru bir yanıt vermiştir. Eğer Siyonist rejim karşılık vermeye ya da düşmanca eylemlerde bulunmaya cüret ederse, daha yıkıcı bir yanıtla karşılaşacaktır. Bölge ülkeleri ve Siyonist rejimin destekçileri, bu rejimle yollarını ayırmaya davet edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Füze parçası Filistin'e düştü

İran’ın İsrail’e fırlattığı füzelerden birine ait parça Filistin’in Batı Şeria bölgesine düştü. Füze parçası, 1 Filistinlinin ölümüne neden oldu. Füze saldırısında İsrail’de ise 2 kişi şarapnel parçaları nedeniyle hafif şekilde yaralandı.

İran füzeleri Ürdün hava sahasına girdi

İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısında bazı İran füzeleri Ürdün hava sahasına girdi. Ürdün Kamu Güvenliği Müdürlüğü, İran'dan fırlatılan ve İsrail'i hedef alan füze ve insansız hava araçlarının Ürdün'e ait hava savunma sistemleri tarafından engellendiği duyuruldu. Açıklamada, “Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ve hava savunma sistemleri, Ürdün hava sahasına giren bir dizi füze ve insansız hava aracına karşılık vermiştir” denildi.

Ürdün Kamu Güvenliği Müdürlüğü, ülke hava sahasına giren füzelere müdahale nedeniyle halka evlerinde kalma ve güvenlik uyarılarını takip etme çağrısında bulundu. Ürdün Kamu Güvenliği Müdürlüğü, vatandaşlara müdahale sonucu düşen füzelerin enkazlarına ve düşen cisimlere yaklaşmamaları ve bu alanların çevresinde toplanmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu.