Tacikistan'da geçtiğimiz yıl kamuoyunda tartışmalara neden olan "kıyafet yasağı" kapsamında değerlendirilen "Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi" ile "Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu" kanunlarında değişiklikler içeren yasa onaylandı.
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Parlamentoda kabul edilen bu kanun değişikliklerini imzaladı. Buna göre, ulusal kültüre aykırı kıyafetlerin satışı ve kullanımı yasaklandı. Ayrıca, çocukların ev ev dolaşarak bayramlık isteme geleneği olan "iydgardak" da yasaklar listesine girdi.
Bu değişikliklerle amaçlananın, milli kültürel değerlerin korunması, batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesi ve merasimler ile bayramlarda israfın önüne geçilmesi olduğu ifade edildi.
YASAYI İHLAL EDEN KİŞİLER PARA CEZASI ÖDEYECEKMepa News’in haberine göre, Tacikistan'da başörtüsünü “ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi” olarak niteleyen yasa onaylandı. Bu yeni düzenlemeye göre, ülkede Müslüman kadınların başörtüsü takması yasaklandı. Ayrıca, çocukların Ramazan ve Kurban Bayramlarını kutlamaları da yasak kapsamına alındı.
Yasaları ihlal eden siviller için 7 bin 920 Tacikistan somonisi (yaklaşık 25 bin lira), hükümet yetkilileri için 54 bin somoni (yaklaşık 167 bin lira) ve dini otoriteler için 57 bin 600 somoni (yaklaşık 178 bin lira) gibi yüksek para cezaları öngörülüyor.
Tacikistan'da başörtüsü uzun süredir gayriresmi olarak yasaklanmıştı ve bu yasa ile birlikte başörtüsü yasağı resmileşti. Tacikistan ayrıca, sakal uzatmayı da gayriresmi olarak yasaklamıştı ve son 10 yılda binlerce erkek zorla traş edilmişti.
Tacikistan’ı 1992 yılından bu yana yöneten İmamali Rahman’ın, daha önce de İslam’ın zorunlu saydığı ibadet ve yaşam tarzlarına karşı adımlar attığı biliniyor.