Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önünde toplanan göstericiler, "soykırımın" durdurulmasını sağlayacak bir kararın çıkmasını umuyor.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından UAD'de açılan davada, ihtiyati tedbir talebinin sonuçlanmasını bekleyen göstericiler, soruları cevapladı.
Filistinli Roaa Almasri, Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'deki "soykırımın" durdurulması için karar vermesini umut ettiğini belirterek, "Şu anda Gazze'de yaşananların durdurulması yönünde bir karar almalarını umuyorum çünkü oradaki yaşam felaket boyutunda." dedi. Almasri, bir Filistinli olarak her gün bu acılara tanıklık etmenin zorluğunu vurgulayarak, "Her gün televizyonda onların ölümünü ve dünyadaki sessizliği görmek çok ama çok zor. Soykırımın herkesin önünde gerçekleşebileceğini asla düşünmezdim. Bugüne kadar hiç kimse Filistinliler adına doğru kararı vermedi ama bugün bu mahkeme karar verme yetkisine sahip." şeklinde değerlendirmede bulundu. Almasri, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in saldırılarını durdurmasına yönelik bir karar alamaması durumunda uluslararası hukuk ve insanlık adına inancını yitireceğini belirtti.
"İsrail'in işgalini ve Gazze'de yaşananları affetmeyeceğiz" diyen Ahmad İskandar, Lübnan'daki mülteci kampından gelerek ülkesini ve Filistin halkını desteklediğini ifade etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında sorumluluğu bulunan herkesi affetmeyeceklerini vurguladı. İskandar, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açılan davanın, 74 yıldır Filistin meselesine ilgisiz kalan uluslararası toplumu uyandırma görevini üstlendiğini belirtti. UAD'nin alacağı kararın dünyanın dört bir yanına dağılmış Filistinlilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmelerini umduğunu ifade etti.
Nadia, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önünde bekleyerek, mahkemenin bugün Gazze ve Filistin halkını korumak için önlem almasını umduğunu ifade etti. Kararın "Filistin halkı için adalete doğru atılan ilk adım olacağını" belirtti. UAD'nin açıklayacağı ihtiyati tedbir kararlarının Gazze'deki saldırıları durdurma gücüne vurgu yaparak, ayrıca bu kararın Avrupa başta olmak üzere birçok hükümetin saldırılara yönelik tutumunu değiştirebileceğini dile getirdi. Nadia, "Hollanda hükümetinden gördüklerimiz şimdiye kadar bana pek umut vermedi, ancak Lahey'den çıkacak kararın bu durumu değiştireceğini ve bu kararı ciddiye alacaklarını umuyorum. Aynı durum Avrupa'daki diğer hükümetler için de geçerli olmalı." şeklinde konuştu.