Ege'de "Atatürk ve Düşünce Dünyası" konferansı düzenlendi

Ege Üniversitesi, Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında Eğitim Fakültesi tarafından "Atatürk ve Düşünce Dünyası" konulu bir konferans düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 10:20

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Osman Ferda Beytekin, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. İskender Daşdemir, Türkçe Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Soner Akşehirli, Dr. Ebru Kabakçı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta, EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cihan Özgün, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını, düşüncelerini, etkilendiği şahsiyetleri ve cumhuriyetin ortaya çıkış sürecini detaylı bir şekilde anlattı.

"Mustafa Kemal Paşa bu ismi hak ederek aldı"

Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Kemal’ isminin verilmesinin olası sebeplerini açıklayan Prof. Dr. Özgün, bu ismin Namık Kemal'den ilham alınarak verilmiş olabileceğini belirtti. Ayrıca, ‘Kemal’ adının olgunluk ve akıl anlamına geldiği için, öğretmeni tarafından bu ismin seçilmiş olabileceğini de ifade etti. Prof. Dr. Özgün, Mustafa Kemal Paşa'nın çocukluktan itibaren okumaya, araştırmaya ve analitik düşünmeye yatkın bir kişilik sergilediğini, dolayısıyla bu özelliklerin de ismin verilmesinde etkili olmuş olabileceğini belirtti. İkinci olasılığın, birincisine göre daha güçlü bir ihtimal olduğunu düşündüğünü ifade eden Prof. Dr. Özgün, “Ne olursa olsun, Mustafa Kemal Paşa bu ismi hak ederek aldı” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok kişiden etkilendiğini belirten Prof. Dr. Özgün, “Mustafa Kemal, Namık Kemal, Ziya Gökalp ve Tevfik Fikret gibi önemli isimlerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Ayrıca, arkadaşlarıyla birlikte Süleyman Nazif ve Auguste Comte gibi aydınları da okumuşlardır. Bu okumalar, içlerinde devrimci bir düşüncenin yeşermeye başlamasına neden olmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın yaklaşık 4.200 kitap okuduğu, 200 binin üzerinde yerin altını çizdiği ve kitaplara notlar aldığı biliniyor. Gençlik yıllarında okuduğu eserlerde eşitlik, özgürlük, bağımsızlık, cumhuriyet ve demokrasi gibi kavramları derinlemesine öğrenmişti. Mustafa Kemal Paşa’nın, Türk milletinin karakterine en uygun yönetim biçimi olan cumhuriyeti ani bir şekilde ilan ettiği yönünde bazı tartışmalar olsa da, Atatürk’ün ‘Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ demesi, sanki aceleyle alınmış bir karar gibi görünebilir. Ancak aslında Mustafa Kemal Paşa, çocukluk ve gençlik yıllarından itibaren zihninde şekillendirdiği cumhuriyeti hayata geçirmiştir” şeklinde konuştu.

"Cumhuriyet yönetiminde irsiyet ve veraset anlayışı yoktur"

Osmanlı döneminde de cumhuriyet kavramının bilindiğini belirten Prof. Dr. Özgün, “Cumhuriyet, Osmanlı hükümeti tarafından genellikle korkulan ve kaçınılan bir kavram olarak görülüyordu. Ancak dönemin aydınlarından Ali Suavi, Şinasi, Abdullah Cevdet gibi isimler, bu kavramı Osmanlı kamuoyuna, üstü kapalı da olsa, anlatmaya başlamışlardı. Yine de dönemin tüm aydınları, halifenin birleştirici gücüne güveniyor ve bu gücü önemli bir referans olarak alıyorlardı. Oysa Mustafa Kemal Paşa, halifeyi ve saltanatı işin içine katmadan, cumhuriyet düşüncesini tek başına ele almıştır, çünkü cumhuriyet yönetiminde irsiyet ve veraset anlayışı yoktur” dedi.

Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Ferda Beytekin, Prof. Dr. Cihan Özgün’e teşekkür belgesi takdim etti.