Ege’den yabancı uyruklu öğrencilere oryantasyon program

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü'nün Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR) tarafından yeni başlayan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik bir oryantasyon programı düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 11:10

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, TÖBİR Program Koordinatörü ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, akademisyenler ve farklı ülkelerden gelen öğrenciler katıldı.

TÖBİR’de eğitim kalitesinin geliştirilmesi noktasında her yıl büyük emek verdiklerini, bu değişime “öncesi” ve “sonrası” şeklinde özellikle öğrencilerin şahit olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nadim Macit, yeni eğitim yılı öncesinde de büyük bir yenilenme hamlesiyle TÖBİR’deki 9 dersliğin son teknolojiye sahip akıllı tahtalarla ve ergonomik yeni tasarım sıralarla donatıldığını ifade etti. Prof. Dr. Macit, “TÖBİR’in uzun yıllara dayalı eğitim tecrübesi fiziki anlamda da en yeni imkânlarla destekleniyor. Şehrimize gelen uluslararası öğrencilerin dil öğrenimlerinde ilk tercihinin Ege Üniversitesi TÖBİR olması bunun kanıtıdır. Son 3 yıldır birimimizde devlet kurumlarımızdan burs alan öğrenci sayısı artarak devam ediyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Türkiye burslusu öğrenci sayısı bu yıl en büyük artışı göstererek geçen yıla oranla yüzde 50 artış gösterdi.” diye konuştu.

"Birim faaliyetlerini artırmaya devam edeceğiz"

TÖBİR Koordinatörü Doç. Dr. Atıf Akgün, “Ege Üniversitesi’nin yükseköğretim alanında uluslararası ölçekte bir cazibe merkezi haline gelmesinde önemli bir rol oynayan TÖBİR, yeni eğitim öğretim döneminde güçlü akademik kadrosuyla birlikte altyapı ve fiziksel koşullarıyla uluslararası arenada dil ve kültürümüzü tanıtmaya ve yaşatmaya devam ediyor. TÖBİR, sahip olduğu uluslararası öğrenci potansiyeli ile üniversitemizin dünyaya açılan penceresidir. 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci odaklı 61 faaliyet gerçekleştirdik. Bu doğrultuda, üniversitemizin uluslararasılaşma ve öğrenci odaklılık hedefleri doğrultusunda yeni eğitim döneminde birim faaliyetlerini artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Öğrencilere hitap eden Doç. Dr. Akgün, “Artık çok büyük bir ailenin parçasısınız. Otuz beş yıllık bir geçmişe sahip olan, Türkiye’deki en iyi Türkçe öğretim merkezlerinden birindesiniz. Tam akreditasyona sahip, güçlü altyapısı ve donanımıyla Ege Üniversitesi, Türkiye’nin köklü üniversitelerinden biridir. İzmir’in sunduğu imkanların tadını çıkarmanızı istiyoruz. Biz, hocalarımızla birlikte her zaman yanınızda olacağız. Gönül dilimiz Türkçe ile sizinle iletişim kuracağız. Hepinizi çok seviyoruz ve başarılı bir eğitim dönemi geçirmenizi diliyoruz” şeklinde konuştu.

"Hata yapmaktan korkmayın"

Geçen yıl TÖBİR’de eğitim alan ve yeni öğrencilerle deneyimlerini paylaşan Cezayirli öğrenci Chahra Khoms, “Hocalarınızla etkinlikler yapacak ve öğretici oyunlar oynayacaksınız; bu süreç oldukça zevkli ve faydalı olacak. Başarı için ödevlerinizi ihmal etmeyin, hata yapmaktan korkmayın, arkadaşlarınızla sürekli Türkçe pratiği yapın ve topluma adapte olmaya çalışın” dedi.

Bir başka TÖBİR mezunu olan Gineli Niagasso Issiaga ise, “En iyi dil öğretmenlerine sahip olduğumuza inanıyorum. TÖBİR, Ege Üniversitesi’nde aldığımız eğitimin kapılarını aralıyor. İnanın ki, öğretmenlerle birlikte olmak, öğrenme sürecinde hem rehberlik eden hem de aile gibi destek olan bir ortam sunuyor. Buraya geldiğimde ben de Türkçe bilmiyordum ama cesaretim, azmim ve titizliğim bu süreci daha iyi geçirmemi sağladı. Türkiye, sosyal ve akademik yaşam için en iyi koşulları sunan ülkelerden biridir. Hepinize bol şans diliyorum” ifadelerini kullandı.

Program, Enstitü Bahçesi'nde ve sınıflarda düzenlenen atölye etkinlikleri, Kazak ve Türkmen öğrencilerin dans gösterileri ve yemek ikramlarıyla gün boyunca devam etti.