Ege Üniversitesi iki göstergede zirvede

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye'deki 201 üniversiteyi 64 farklı göstergeyle analiz eden "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024"ü yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 16:55

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'nda YÖK, üniversiteleri “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, “Sürdürülebilirlik” ve “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” başlıkları altında değerlendirildi. Ege Üniversitesi, toplam 16 göstergeden 5'inde ilk beşe girmeyi başardı. Ayrıca, “Öğrencilerin Yaptığı Sosyal Sorumluluk Projeleri Sayısı” ve “Kurumun Kendi Yürüttüğü Sosyal Sorumluluk Projesi Sayısı” göstergelerinde Türkiye birincisi oldu.

Raporu değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Yükseköğretim Kurulu, 201 üniversiteyi toplam 64 gösterge üzerinden değerlendirerek Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nu yayımladı. Üniversitemiz, 16 göstergeden 5'inde yer almanın yanı sıra, iki göstergede de tüm üniversiteler arasında birinci oldu. Genel olarak rapora baktığımızda, üniversitemizin özellikle topluma hizmet, sosyal sorumluluk, öğrenci projeleri, akreditasyon, desteklenen proje sayıları, sıfır atık ve çevre konularında öne çıktığını görmekteyiz. Bu veriler, araştırma üniversitesi olarak bilim ekosistemimizin sağlıklı işlediğinin en önemli göstergelerindendir. Ayrıca, üniversitelerin topluma katkı misyonunu yerine getirdiğimizi ve çevreye duyarlılığımızı da açıkça ortaya koyduğumuzu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

“Beşinci sırada yer aldık”

Ege Üniversitesi’nin “Eğitim ve Öğretim” başlığı altındaki göstergelerde kaydettiği önemli yükselişi vurgulayan Prof. Dr. Budak, “Akreditasyona verdiğimiz önem ve öğrenci odaklı çalışmalarımız sonucunda üniversitemiz, ‘Öğrencilerin Yaptığı Sosyal Sorumluluk Projeleri’ sayısında Türkiye birincisi oldu. Ayrıca, aynı başlık altında ‘Teknokent veya Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Projelerine Katılan Öğrenci Sayısı’ göstergesinde ikinci, ‘Öğrencilerin Yaptığı Endüstriyel/Sektörel Proje Sayısı’ göstergesinde dördüncü, ‘Akredite Lisans Program Sayısı’ göstergesinde ise beşinci sırada yer aldık” dedi.

“Proje sayılarında üst sıralardayız”

“Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın” başlığı altındaki başarıları vurgulayan Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosistemi, meyvelerini vermeye devam ediyor. Değerlendirme raporuna göre, ‘Faydalanılan TÜBİTAK Proje Sayısı’, ‘Ulusal Kurum ve Kuruluşlar Tarafından Desteklenen Proje Sayısı’, ‘Ulusal Seviyede Endüstri ile Ortak Yürütülen Proje Sayısı’ ve ‘YÖK Burslarından Faydalanan Öğrenci Sayısı’ göstergelerinde ülkemizde ikinci sırada yer aldık. Ayrıca, ‘İstihdam Edilen Araştırmacı Sayısı’nda üçüncü, ‘Olumlu Sonuçlanan Patent, Faydalı Model veya Tasarım Sayısı’ ve ‘Faydalanılan TÜBİTAK Projesi Bütçesi’ göstergelerinde ise beşinci sıradayız” diye konuştu.

“Güçlendirmeye devam edeceğiz”

Ege Üniversitesi’nin sosyal sorumluluk ve çevre bilinci alanındaki önemli çalışmalarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizde geliştirdiğimiz çevre bilinci sayesinde, değerlendirme raporundaki ‘Sürdürülebilirlik’ başlığı altında ‘Sıfır Atık, Yeşil Kampüs ve Çevrecilik Alanlarında Alınan Ödül Sayısı’ ve ‘Yeşil, Çevreci Üniversite Endeksi’ göstergelerinde beşinci sırada yer aldık. Toplumla bütünleşmeyi her zaman öncelik edindik ve bu durum, ‘Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk’ başlığı altında elde ettiğimiz başarıyla da kendini gösteriyor. Üniversitemiz, ‘Kurumun Kendi Yürüttüğü Sosyal Sorumluluk Projesi Sayısı’ göstergesinde birinci olurken, ‘Dezavantajlı Gruplara Yönelik Düzenlenen Faaliyet Sayısı’ ve ‘Kariyer Merkezinin Gerçekleştirdiği Faaliyet Sayısı’ göstergelerinde ikinci sırayı elde etti” dedi.

Prof. Dr. Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı bir araştırma üniversitesi olarak bu başarıda emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Raporu değerlendirerek güçlü yönlerimizi korumaya ve gelişime açık alanlarımızı daha da güçlendirmeye devam edeceğiz” diye ekledi.