Prof. Dr. Düzyaman’ı yaptığı bilimsel çalışmalardan dolayı tebrik eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Ülkemizde sebze ıslahındaki gelişmelere bağlı olarak, sebze ıslahını bilimsel boyutu ile ele alan kapsamlı bir kaynağa ihtiyaç duyuluyordu. Ziraat Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Eftal Düzyaman hocamız bu alanda önemli bir ihtiyacı kapatan toplam 6 ciltten oluşan ‘Sebze Islahı Kitapları Serisi’nde editör olarak yer aldı. Bu kaynak kitap, gerek kamu gerekse özel sektörde görev yapan ıslahçılara ve tarım eğitimi alan lisans ve lisansüstü öğrencilere büyük katkı sağlayacak. Hocamızı ve kitaba destek veren tüm yazarları çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.
“Dünyada kişi başı sebze tüketimi iki kattan fazla arttı”
Sebze ıslahının önemine değinen Prof. Dr. Eftal Düzyaman, “Sebze ıslahı sürecinde günümüze kadar ağırlıklı olarak verim ve dış görünüm kalitesi, muhafaza ve taşımaya uygunluk ile hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklılık özellikleri üzerinde durulmuştur. Özellikle vitamin, mineral, lif, antioksidanlar ve birçok fitokimyasal bakımından zengin olan sebzeler son elli yıl içinde sağlıklı beslenmenin önemli bir ögesi olarak kabul görmeye başlanmıştır. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 1980 ile 2010 arasındaki otuz yılda dünya kişi başına yıllık sebze tüketimi ortalaması 64 kilogramdan 135 kilograma yükselerek iki kattan fazla artmıştır. Bu bağlamda günümüzde sebze ıslahında ürünlerin besin değeri, sağlıkla ilgili fitokimyasallarca zenginliği, tat ve aroma gibi hedefler ön sıralara çıkmıştır. Gelecekte iklim değişiklerinin getireceği yeni olumsuzlukları aşmak için abiyotik stres faktörlerine tolerans özellikleri konularındaki çalışmalar daha da önem kazanacak. Bu bağlamda sebze ıslahında kaynak kitaba ihtiyaç duyulmuştur” dedi.
Her bir cilt farklı sebzeleri konu alıyor
Kitap hakkında bilgi veren Prof. Dr. Düzyaman, “Lahanagiller familyasını konu alan Cilt 1’de lahana, karnabahar, brokoli ve turp ıslahı işlenmiştir. Cilt 2’de Kabakgiller familyasından kabak, hıyar, kavun ve karpuz ıslahı bölümleri bulunuyor. Nisan 2022’de hazırlanan Cilt 3 ve Cilt 4 sırasıyla Patlıcangiller ve Soğangiller familyalarını kapsıyor. Cilt 3’de domates, biber ve patlıcan ıslahı yer alırken cilt 4’te ise soğan, pırasa ve sarımsak ıslahına yer veriliyor. Serinin son iki kitabı Cilt 5’te Maydanozgiller, Ebegümecigiller, Kazayağıgiller ve Kuşkonmazgiller familyalarından havuç kereviz, bamya, ıspanak ve kuşkonmaz ıslahı işlenirken son ciltte Baklagiller ve Bileşik Çiçekliler familyasından taze fasulye, bezelye, bakla, enginar, marul ve salata ıslahına ilişkin bilgiler yer alıyor. Ayrıca bu eserin basımı Bitki Islahçıları Alt Birliği desteği ile Gece Kitaplığı yayım evinde gerçekleştirilmiştir” dedi.
Sebze Islahı Kitapları Serisinin editörleri arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kazım Abak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ş. Şebnem Ellialtıoğlu ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman yer alıyor. Ege Ajans