Program kapsamında Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Programı 2’nci sınıf öğrencisi Burak Can Kısan’ın “Tekstil Yüzeylerinin Statik Elektriklenme Davranışlarının Kumaş Yerine İplik Halindeyken Tespit Edilmesini Sağlayacak Ölçüm Düzeneği Geliştirilmesi” başlıklı projesi desteklenmeye uygun bulunan projeler arasında yer aldı. Danışmanlığını Emel Akın Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç’ün üstlendiği proje kapsamında geliştirilen “İpliklerde Statik Elektriklenme Tespiti İçin Ölçüm Düzeneği” için patent başvurusu yapıldı. Yapılan patent başvurusuna istinaden, Tekstil Sektörüne yönelik laboratuvar cihazı üretimi alanında faaliyet gösteren Pro-Ser Firması ile bir lisanslama gerçekleştirildi.
''Cihaz için patent başvurusu yapıldı''
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, genç araştırmacı Burak Can Kısan, danışmanı Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç ve firma sahibi Cengiz Yılmaztürk’ü makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, “Öğrencilerimize Ar-Ge kültürünü kazandırmak ve katma değer üretecek projeler hazırlamaları için Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezini kurduk. Bu merkezde öğrencilerimizin bilim üretme ekosistemini sürdürülebilir kılması adına eğitimler düzenledik. Bu kapsamda Emel Akın Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Programı 2’nci sınıf öğrencimiz Burak Can Kısan’ın tekstil sektörüne yönelik hazırladığı proje TÜBİTAK tarafından desteklendi. Öğrencimiz ve danışmanı Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç hocamızın projeleri kapsamında geliştirilen cihaz için patent başvurusu da yapıldı. Öğrencimizi ve danışman hocasını tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
TÜBİTAK 2209 projesi yapan ilk öğrenci
Proje ve cihaz hakkında bilgi veren Doç. Dr. Süpüren Mengüç, “Öğrencim Burak, Meslek Yüksekokulumuzun TÜBİTAK 2209 projesi yapan ilk öğrencisidir. Projede geliştirdiği cihaz ile patent başvurusu gerçekleştirdik. Geliştirilen cihaz için yapılan patent başvurusuna istinaden, Pro-Ser Firması ile bir lisanslama gerçekleştirilerek ticarileşme süreci başlamış oldu. Ayrıca firma, öğrencimizi işe aldı. Dolayısıyla, TÜBİTAK öğrenci projesi yürüten öğrencimiz Burak Can KISAN, makinesinin patentini lisanslayan firmanın bir çalışanı oldu. Literatürde, tekstil yüzeylerinin statik elektriklenme davranışının belirlenmesini sağlayan yöntemler bulunmaktadır. Ancak, bu tekstil yüzeylerini meydan getiren ipliklerin statik elektriklenme meydana getirme özelliğinin ölçümünü sağlayan bir yöntem bulunmamaktadır. Geliştirilen düzenek, bu tespitin yapılabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca bu cihaz TÜBİTAK-2209 öğrenci projelerinden geliştirilerek ilk patent başvurusu yapılan cihaz olma özelliğini taşıyor” dedi. HABER MERKEZİ