Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), mülakat uygulamasının öğretmen adaylarını mağdur etmeye devam ettiğini kaydeden yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, “Yıllardır her türlü olumsuzluğunu hep birlikte yaşadığımız KPSS mülakat sonuçları açıklandı. İktidarın her seçim döneminde kaldırılacağı vaadinde bulunduğu ama uygulamaktan bir türlü vazgeçmediği mülakatın bu seneki sonuçları da geçen yıllardakilerden farklı değil. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok usulsüzlüğe tanık oluyoruz” ifadelerine yer verildi.
KİMİ USULSÜZLÜKLERİ İÇEREN DOSYALAR…Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde anlık da olsa mülakat sonuçlarını gösteren sistemin erişime açılıp kısa süre sonra kapatılması, sonuçlarını görebilen kimi öğretmen adaylarında farklı aralıklarda farklı puanlar verildiği şüphesini uyandırmıştır. Sonuçların açıklanması ile birlikte mülakat sınavına giren öğretmen adaylarının tespit ederek sendikamıza ilettiği kimi usulsüzlükleri içeren dosyayı sizlerle paylaşmak istiyoruz: Burada öğretmen adaylarının mülakat sonuçlarını görenlerden topladıkları verilere dayalı olarak, 2550 mülakat sonucunun analiz var. Bu analiz, mülakatlardaki puanlama farklılıklarını somut verilerle ortaya koymakta ve sürecin adil bir şekilde yürütülmediği iddiaların güçlendirmektedir. KPSS mülakat sonuçlarına yönelik ciddi çelişkileri ve tutarsızlıkları içermektedir. Bazı öğretmen adaylarının mülakat puanları ile KPSS puanları arasında belirgin farklılıklar olduğu görülüyor. Örneğin, KPSS puanlarına göre sıralamaya giren adayların mülakat puanlarının oldukça düşük verilmesi ya da tam tersine düşük KPSS puanlı adayların yüksek mülakat puanı alması gibi durumlar söz konusudur. Bu tür puanlama farklılıkları, objektiflik ilkesine ters düşmekte ve adayların mağduriyetine yol açıyor” sözlerine dikkat çekildi.
BAZI ADAYLARIN SIRALAMALARI DRAMATİK BİÇİMDE DEĞİŞTİMülakat sonuçlarının önceden belirlenmiş objektif bir ölçüt üzerinden yapılmadığı yönünde ciddi endişelerin olduğunu aktaran Eğitim-Sen, “Örneğin, 20 Eylül 2024 tarihinde kısa süreliğine açılan e-devlet sisteminden alınan verilere göre, bazı adayların sıralamalarının dramatik biçimde değiştiği, bu durumun ciddi adaletsizlikler yarattığına dair kanıtlar ortaya çıktı. Ayrıca farklı iller arasında puanlama konusunda büyük tutarsızlıklar olduğu görülüyor. Örneğin, İzmir’deki adayların ortalama mülakat puanlarının KPSS puanlarına kıyasla 4,6 puan daha yüksek olduğu, İstanbul’daki adayların ise ortalama olarak 1.7 puan farkla değerlendirildiği net bir şekilde görülüyor. Bu bölgesel farklılıklar, mülakat sonuçlarının standart bir biçimde yapılmadığını göstermekte ve eşitsiz bir uygulamanın olduğunu işaret etmektedir. Dosyada yer alan veriler mülakat sisteminin şeffaf olmadığını, objektiflikten uzak puanlama yöntemleri ve bölgesel farklılıklar gibi temel sorunların öne çıktığını göstermektedir. Bu durumun çözülmesi için mülakat uygulamasının tamamen kaldırılması ve öğretmen atamalarının daha şeffaf ve objektif ölçütlere dayandırılması gerekmektedir” bilgisini aktardı.
MÜLAKAT SONUÇLARI ARASINDA CİDDİ TUTARSIZLIKLARİngilizce 2023 KPSS ve mülakat sonuçlarına da yer veren Eğitim-Sen, şöyle devam etti: “İngilizce 2023 KPSS ve mülakat sonuçları, adayların KPSS ve mülakat sonuçları arasında ciddi tutarsızlıkları ortaya koymaktadır. Dosyada yer alan verilere göre, birçok adayın KPSS ve mülakat puanları arasında önemli farklar vardır. Örneğin, Diyarbakır’da 374. sırada yer alan bir adayın KPSS puanı 80,35 iken mülakat puanı 90 olarak verilmiştir. Bu da yaklaşık 9,65 puanlık bir fark oluşturmuştur. Aynı şekilde Adana, Gaziantep ve İzmir gibi birçok şehirde de benzer büyük farklar göze çarpmaktadır. Bu durum, mülakatların objektif kriterlere göre yapılmadığına ve haksız bir değerlendirme sürecinin işlediğine dair güçlü bir şüphe uyandırmaktadır. Mülakatın ağırlığının KPSS puanlarına oranla artırılması, düşük KPSS puanına sahip bazı adayların mülakatla birlikte sıralamalarının yükselmesine sebep olmuştur. Örneğin, 9. sıradaki bir aday Ankara’da 87,63 KPSS puanına sahipken, mülakat puanı 91 olarak verilmiş ve sonuç olarak ortalama 89,31 puan elde etmiştir. Buna karşın, daha yüksek KPSS puanına sahip adaylar, mülakatta düşük puan alarak sıralamada geri kalmışlardır.”
ADİL OLMAYAN MÜLAKAT SÜRECİSon olarak ise “Farklı iller arasında mülakat puanlarında ciddi tutarsızlıklar olduğu açıkça görülmektedir. Örneğin, Aydın’da bir adayın KPSS puanı 88,48 iken mülakat puanı 90,66’dır (fark 2,2 puan), fakat Diyarbakır’daki adayların KPSS ve mülakat puanları arasındaki farklar çok daha yüksektir (9,65 puan). Bu da coğrafi bölgeler arasında adil olmayan bir mülakat süreci yürütüldüğünü göstermekte ve adaylar arasında mağduriyet yaratmaktadır. Mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirgin bir fark göstermesi, bölgesel adaletsizliklerin varlığı, mülakat puanlarının yuvarlanarak verilmesi gibi bulgular, mülakat sisteminin adil ve şeffaf bir yapıda olmadığını ve öğretmen adaylarının bu süreçte ciddi haksızlıklara maruz kaldığını somut şekilde ortaya koymaktadır. Eğitim-Sen olarak talebimiz öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az kadrolu 150 bin öğretmen atamasının yapılması, ücretli ve sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçilmesi, mülakat sistemi, arşiv araştırması, güvenlik soruşturmasının tümden kaldırılması, öğretmen atamalarının belli bir planlama dâhilinde yapılması ve ataması yapılmayan öğretmenler sorununun kalıcı olarak çözülmesidir” çağrısı yapıldı.