Miting öncesi ‘eğitime dair’… “20 yıldır değişen ve aslında değiştikçe geriye giden bir sistem”

‘Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık’ mitingi öncesinde önemli mesajlar veren Eğitim Sen’den Simge Yardım, “Eğitim sistemi 20 yıldır değişen ve aslında değiştikçe geriye giden bir hale büründü” dedi

Haber Giriş Tarihi: 20.08.55672 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.55672 13:00
ilksesgazetesi.com

Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesine karşı İzmir Gündoğdu Meydanı’nda ilk kitlesel miting düzenlenecek. 16 Eylül Cumartesi günü, saat 16.00’da yapılacak olan miting; Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), veli dernekleri, Alevi örgütleri ve Halkevleri öncülüğünde gerçekleşecek.

‘Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık’ mitingi öncesinde Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına katılarak önemli mesajlar veren Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, “Eğitim sisteminin bu kadar sorunların içine gömüldüğü noktada eğitim eşitliği gibi bir süreçten bahsetmemiz mümkün görünmüyor. Özellikle de kız çocukları için. Çünkü o eğitim hakkından vazgeçilen hep kız çocukları oluyor. Ve bu durum aynı zamanda çocuk işçiliği, ihmal istismarı meselesini gündeme getiriyor” sözlerini kullandı.

BU BİR SEÇİM YATIRIMIYDI

Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan ancak bu dönem iptal edilen ücretsiz yemek uygulamasına değinen Yardım, “Artık bu mevcut koşullarda ve ailelerin bu kadar yoksullaştığı noktada çocukların gelişimi açısından beslenme en temel ihtiyaç. Ve bu haliyle tüm okullarda ayrımsız bir şekilde hem eğitim emekçileri için hem de öğrenciler için sağlıklı, güvenli, sıcak yemek talebimizi devam ettiriyoruz… Milli Eğitim Bakanlığı bunu geçen yıl ikinci dönem büyük oranda okul öncesinde uygulamaya başladı. Aslında bu bir seçim yatırımıydı.  Ve o süreçte de söylemiştik zaten, çocuklara verilen yemekler sağlıklı ve güvenilir yemekler değildi. Yemek veriyormuş, beslenme hakkı için bir şeyler yapılıyormuş algısı oluştu. Gelin görün ki bu dönem itibariyle de uygulamanın tamamen ortadan kaldırıldığı söylendi. Resmi bir yazısı yok, Bakanlık konu ile ilgili açıklama yapmadı, ancak filli olarak okullarda uygulanmadığını biliyoruz” dedi.

DEĞİŞTİKÇE GERİYE GİDEN BİR HALE BÜRÜNDÜ

Okul kantinlerindeki fahiş fiyatlara değinen Yardım, “Kantinden beslenmek zaten güçken, yoksul ailelerin çocuklarının okullarda asla beslenemediğini görüyoruz. Çocukların okula aç geldiği ve aç gittiği bir eğitim sistemi söz konusu. Bu haliyle de bir eğitim-öğretim sürecinden bahsetmek zor. Çocuğun aç olduğu, beslenemediği bir kurumda hangi eğitim hakkından bahsedeceğiz. O yüzden bunu ısrarla savunmak gerekiyor: ‘Bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek’… Peki, Bakanlığın bunu karşılama gücü var mı? Böyle bir amacı olmadığı gibi ne yazık ki eğitime ayıracak bütçesi de yok! Dolayısıyla sadece sendikaların ya da eğitimcilerin değil, velilerin de Bakanlığın bütçe arttırması noktasında talepleri olmalı… Eğitim sistemi 20 yıldır değişen ve aslında değiştikçe geriye giden bir hale büründü. Eğitim aslında nasıl bir nesil yetiştirmek istediğinizin de karşılığı. Çünkü bir toplum inşasıdır aynı zamanda. Nasıl bir eğitim, nasıl bir ülke istiyoruz meselesine bakmamız lazım. Tam anlamıyla çocuğu esas alan bir eğitim sisteminin var olması gerekiyor. Buradan hareketle demokratik ve bilimsel eğitim sistemi bu süreçte önemli” bilgisini paylaştı.

ORTAK, BİRLİKTE VE GÜÇLÜ BİR MÜCADELE

“Eğitim sisteminin bu kadar sorunların içine gömüldüğü noktada eğitim eşitliği gibi bir süreçten bahsetmemiz mümkün görünmüyor” diyen Simge Yardım, “Özellikle de kız çocukları için. Çünkü o eğitim hakkından vazgeçilen hep kız çocukları oluyor. Ve bu durum aynı zamanda çocuk işçiliği, ihmal istismarı meselesini gündeme getiriyor. İlerleyen süreçte göreceğiz, özellikle eğitime erişimde ciddi eşitsizliklerin yaşanacağı, çocukların eğitim hakkından mahrum kalacağı bir dönem bizi bekliyor… Bakınız, ortak, birlikte ve güçlü bir mücadele gerekiyor. Tüm halkımızı ‘Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık şiarıyla Gündoğdu Meydanı’nda yapacağımız mitinge bekliyoruz. ÇEDES Projesine tepkimizi göstereceğimiz ilk kitlesel eylem olacak. 16 Eylül Cumartesi günü alanlarda yanımızda olun. Çocukların hakları için bu temel sorumluluğumuz” çağrısında bulundu.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’nin yüzde 49,2’si eğitimin çok kötü olduğunu söylüyor