DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, “hayalet sınıf” uygulamasıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den bilgi talep etti. Kamuoyunda gündem olan ve öğrencilerin örgün eğitimden kaçmak için kullandığı öne sürülen bu sistem hakkında Meclis’e soru önergesi sundu.
Milletvekili Ösen, “hayalet sınıf” teriminin, devlet okullarından özel okullara geçiş yapan öğrencilerin, okuldaki eğitimlerine devam etmeyip yalnızca dershanelerde eğitim aldıkları iddialarını içerdiğini belirtti. Bu durumun, öğrencilerin okulda bulunmamasına rağmen yok yazılmadan ve göstermelik sınavlarla diploma aldıkları şeklinde yorumlandığını ifade etti.
Hayalet sınıflar gelecek için ciddi tehlikeler doğuruyorÖsen sözlerine şu şekilde devam etti:
“Milli Eğitim Bakanı bu ifadesiyle Türk eğitim sistemi için felaket olan sorunun varlığını kabul etmiştir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus; konunun yalnızca 12. sınıf öğrencileri üzerinden değerlendirilmesinin önümüzdeki korkunç tablonun tamamını görmemize engel olmasıdır. Yoklamaya katılmayan ve sınavlarını gerektiği şekilde yapmayan özel okullara kayıt yaptırılan ilkokul öğrencileri üzerine de kafa yorulmalıdır. Özellikle eğitim almaları noktasında önlerine çeşitli engeller çıkartılan kız çocuklarının adı geçen okullar aracılığıyla eğitimlerinden muzdarip olup olmadıkları muammadır. İlkokul çağındaki kız çocuklarının bu okullar aracılığıyla eğitim haklarından mahrum ediliyor olması, “hayalet sınıfların” geleceğimiz için ciddi tehlikeler doğurduğunu göstermektedir. Hal böyleyken eğitim gibi hayati bir konuda bu meselenin üzerine titizlikle ve ivedilikle gidilmelidir”
Seda Kaya Ösen, Meclis’e sunduğu soru önergesinde Bakan Tekin’e şu 4 soruyu yöneltti:
1-“Hayalet sınıf” kuran kaç özel okul vardır?
2- “Hayalet sınıf” kurmuş okullara hangi cezai yaptırımlar uygulanmıştır?
3- Kaç öğrenci bu okullardan mezun olmuştur?
4- İlkokul kız öğrencileri bu sistemle eğitim haklarından uzakta kalmakta mıdır? Sayıları kaçtır?