Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen Aile ve Gençlik Fonu’na dair detaylar, binlerce kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Pek çok kişi Aile ve Gençlik Fonu nedir? sorusunun cevabını ararken, bu fondan yararlanmak için bir şart olup olmadığı da merak konusu oldu. Aile ve Gençlik Fonundan yararlanma şartları neler? Söz konusu fona dair tüm bilgileri, haberimizin devamında sizin için inceledik.
Aile ve Gençlik Fonu nedir?Aile ve Gençlik Fonu kurmak için için verilen kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na iletilerek yasalaştı. Hazırlanan yasada yer alan bilgilere göre; Aile ve Gençlik Fonu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan kamu tüzel kişiliğinde kurulacak. Söz konusu fonun yönetim kurulu ise toplam beş kişiden meydana gelecek. Bu beş kişi: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı’ndan oluşacak. Bu kurulda yer alan bakan yardımcıları ilgili bakanın yönlendirmesi ile görev alana ve yönetim kurulunda alınacak olan tüm kararlar oy çokluğuna bağlı olarak alınabilecek. Yönetim kurulunun görev paylaşımları arasında; kaynak aktarımı sağlanacak projeler, kaynağın maddi açıdan karşılığı ve harcama ile ilgili süreçler yer alacak. Aile ve Gençlik Fonu kapsamında yeni evlenecek olan çiftlerin kullanımı için faizsiz kredi alma hizmeti sağlanacak. 150 bin lira tutarında verilecek olan bu kredi, 2 sene geri ödemesiz olarak kullandırılacak ve 4 yıl içerisinde geri ödeme sağlanması talep edilecek. Kredinin ilk olarak Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerinde başlaması planlanıyor. Bu deprem bölgesindeki 4 pilot ile öncelik tanınacak.
Aile ve Gençlik Fonu kaynakları ve giderleri
Aile ve Gençlik Fonu’nun kaynaklarının bir kısmı, Türk Petrol Kanunu içerisinde sunulan devlet hissesi ile Maden Kanunu kapsamında sunulan devlet hakkının yüzde 20’sinden elde edilecek. Bunun yanı sıra halihazırda kanun ve kararnamelerle kurulu olan ve aynı şekilde kurulacak olan fon gelirlerinin yüzde 10’u da Cumhurbaşkanı kararı ile aktarılacak. Geri ödeme yapılacak projeler çerçevesinde yapılacak geri ödeme tutarları ile yurt içi ve yurt dışından gelen nakdi bağış, yardım, hibe ve diğer gelirler de Aile ve Gençlik Fonu’na aktarılacak. Aile ve Gençlik Fonu giderleri ise bu fonun yönetim kurulunca onaylanmış olan projeler bünyesindeki hibe, destek, teşvik, kredi ve teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlardan, bunlara bağlı hizmet bedeli ücret ve komisyonlardan, onaylanmış olan projelerin giderleriyle birlikte ilgili diğer operasyonel harcamalardan oluşacak.
Aile ve Gençlik Fonu’ndan yararlanma şartları neler?Aile ve Gençlik Fonu kapsamında yer alan evlilik kredisinden yararlanmak isteyen kişilerin merak ettiği konuların başında, şartlar konusu geliyor. Bu konuya dair yapılan açıklamalara göre öncelik ilk evliliğini yapacak olan kişilere verilecek. Bununla birlikte deprem bölgesinde yer alan pilot illerde yaşayan kişiler de öncelikli kısımda yer alacak. Krediden yararlanmak için belirli bir yaş sınırı bulunmadığı, ancak bulunulan şehir ve bölgenin özellikleri göz önünde bulundurularak yaş sınırlarının değerlendirileceği de edinilen bilgiler arasında yer almaktadır.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: KOBİ'lere 1 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkanı