Altın fiyatlarında rekor: Ons fiyatı 2 bin doları aştı

Altının ons fiyatı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında faiz indirimlerine başlayabileceğine dair beklentilerin artmasıyla 42 dolar yükselerek 2.464 doları aştı ve yeni bir rekor kırdı

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2024 23:11
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 23:11

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı açıklamada, faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerini belirtmesi, piyasalarda büyük bir hareketlilik yarattı. Powell, bu yılın ikinci çeyreğindeki verilerin enflasyonun yüzde 2'ye düştüğünü gösterdiğini ve bu durumun güveni artırdığını ifade etti.

Enflasyon ve Altın Fiyatları

ABD'de enflasyonun haziran ayında belirgin bir şekilde zayıflaması ve Powell'ın "güvercin" olarak nitelendirilen değerlendirmelerinin ardından altının ons fiyatı 2.464 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Bu artış, 20 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi. Önceki rekor ise mayıs ayında 2.450,10 dolar ile kırılmıştı.

Merkez Bankalarının Talepleri ve Altın

Bu yılın başlarında, merkez bankalarından gelen yoğun taleple altının ons fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Ancak, uzun süreli yüksek faiz oranları beklentisi, yatırımcıların değerli metallere olan ilgisini azaltmıştı.

Analistler, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın Kasım 2024'te yapılacak ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebileceğini belirtiyor. Trump'ın planladığı vergi indirimlerinin ABD bütçe açığını artırabileceği ve bunun da doların zayıflamasına yol açabileceği düşünülüyor.