Altının ons fiyatı rekora koşuyor

Çin Merkez Bankası'nın ekonomiye destek olmak için para politikasında ciddi gevşeme yaşaması varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken, altının ons fiyatı rekor kırmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 16:23

Çin Merkez Bankası (PBoC), dün iç talepte devam eden zayıflık ve gayrimenkul sektöründeki düşüşün aşağı çektiği ekonomiyi canlandırmaya yönelik pek çok önlemi duyurmuştu.

PBoC Başkanı Pan Gongşıng, gerçekleştirdiği basın toplantısında, ters repo faizinde indirimden zorunlu karşılık oranlarının düşmesine ve mortgage faizlerinin düşürülmesine dek politika adımlarını açıklamıştı.

Pan, PBoC'nin piyasaya kısa vadeli nakit aktarmasının en önemli aracı olan 7 günlük ters repo faizini yüzde 1,7'den yüzde 1,5'e çektiğini açıklamıştı.

Altın talebinde Orta Doğu ve Ukrayna etkisi

Banka, finans kuruluşlarına verilen bir yıllık orta vadeli yüzde 2,30 olan kredi faiz oranını yüzde 2,00'e düşürdüğünü duyurdu.

PBoC'nin kararı ve yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın da daha çok faiz indirimiyle ekonomiyi destekleyeceğine dair beklentilerinin artmasından sonra bugün altının ons fiyatı Londra Metal Borsası'nda (LME) 2 bin 670,57 dolarla rekora imza attı. Değerli metalin ons fiyatı rekor seviyeye çıktıktan sonra yüzde 0,4 düştü.

Altının onsu bu sene yaklaşık yüzde 30 oranında değer kazanırken, analistler, altın talebinin sene başından bu yana süren merkez bankası alımları ile Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle güçlü kaldığını düşünüyor.

Analistler, 100 seviyelerine kadar düşen dolar endeksinin ve düşen tahvil getirilerinin de altının alternatif maliyetini azaltıp yukarı yönlü hareketine destek olduğunu aktardı.