Bakan Şimşek'ten "asgari ücret" açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu tespit edildiğini ve şu aşamada yorum yapmasının uygun olmadığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 19:31
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 19:31

Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından gerçekleşen toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmeler yaptı.

Asgari ücret hakkındaki bir soru üzerine Şimşek, "Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak doğru olmaz." dedi.

Cari açıktaki daralma Türkiye'nin zorlu coğrafyasına rağmen başarıldı

Türkiye ekonomisindeki ilerlemeye de değinen Şimşek, son 12 ayda bazı alanlarda büyük ilerlemeler gösterdiklerini, bazı alanlarda hedeflerin çok ilerisinde olduklarını ifade etti.

Şimşek, bir numaralı önceliğin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve bunun da zaman aldığını aktardı.

İkinci önceliklerinin mali disiplini yeniden tesis etmek olduğuna vurgu yapan Şimşek, başka bir önceliklerinin de cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış denge sağlamak ve en önemlisi yapısal reformları oluşturmak olduğunu aktardı.

Şimşek, cari açıktaki daralmanın Türkiye'nin içinde bulunduğu zorlu coğrafyaya rağmen başarıldığını kaydederek, hedeflerinin bunu sürdürülebilir kılmak olduğunu, bunun da yapısal dönüşümü gerektirdiğini belirtti.

Türkiye'nin rezervlerini de yeniden inşa ettiğini vurgulayan Şimşek, bunun bir kısmının Türk şirketlerinin ve hane halkının Türk lirasına olan artan güveniyle ilgili olduğunu belirtti.

Gelecek yıl dönüm noktası olacak

Şimşek, vergi tabanını genişlettiklerini ve deprem dışı harcamalara güçlü bir kontrol sağladıklarını aktararak, gelecek yıl cari açığın GSYH'ye oranını yüzde 3 civarına düşürmek istediklerini kaydetti.

Enflasyonu düşürmek istediklerine dikkat çeken Şimşek, "Merkez Bankasının enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istiyoruz. Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz." diye konuştu.

Şimşek, reformların maliyetine işaret ederek, dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi reformların kaynak gerektirdiğini vurguladı.

Dış ve iç şoklara karşı da tamponlar yaratmak istediklerini kaydeden Şimşek, "Gelecek yıl dönüm noktası olacak. Enflasyonu düşürme konusunda maliye politikası daha güçlü devreye girecek, önemli bir negatif mali itki olacak." dedi.