Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: Meşakkatli olsa da başaracağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Program çalışıyor ama daha katedecek yolumuz var, enflasyonu tek haneye indirmek meşakkatli olsa da programımızı kararlılıkla uygulayarak başaracağız." ifadesini kullandı

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 14:38

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki son durumu değerlendirerek enflasyonu tek haneye indirme hedeflerine yönelik kararlılıklarını vurguladı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Program çalışıyor ama daha katedecek yolumuz var, enflasyonu tek haneye indirmek meşakkatli olsa da programımızı kararlılıkla uygulayarak başaracağız." dedi.

EKONOMİDE BİR YILLIK SÜREÇ

Şimşek, geçen bir yıllık sürece dair "İlk yılın muhasebesi" başlığı altında önemli noktaları paylaştı. Politika önceliklerinde katedilen mesafenin, doğru yolda olunduğunun bir göstergesi olduğunu belirten Şimşek, mali disiplinin önemine dikkat çekti.

BÜTÇE AÇIĞI VE MALİ DİSİPLİN

Bütçe açığının yüksek olduğunu, ancak deprem harcamaları hariç açığın milli gelire oranının 2023’te yüzde 1,6 olarak gerçekleştiğini ifade eden Şimşek, "Açığı 2024’te yüzde 5'in, 2025'te ise yüzde 3'ün altına indirmekte kararlıyız." dedi.

CARİ AÇIK VE DIŞ BORÇ

Yıllık cari açığın 26 milyar dolara düştüğünü hatırlatan Şimşek, dış borcun sürdürülebilirliği için yüzde 2,5'in altında cari açık hedefine yönelik yapısal dönüşümü hızlandırdıklarını söyledi. Bankaların dış borç çevirme oranının yüzde 96'dan yüzde 153'e, reel sektörün ise yüzde 73'ten yüzde 118'e yükseldiğini belirtti.

REZERVLER VE KUR KORUMALI MEVDUAT

Merkez Bankası brüt rezervlerinin 44 milyar dolar artarak 142 milyar doları aştığını, swap hariç net rezervlerin pozitife döndüğünü kaydeden Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışın devam ettiğini ve KKM stokunun 1,2 trilyon lira azaldığını söyledi.

ENFLASYON VE KREDİ NOTU

"Dezenflasyon süreci başlıyor. Yıllık enflasyonda en yüksek seviye geride kaldı." diyen Şimşek, piyasanın 12 ay sonrası enflasyon beklentisinin yüzde 33,2, 24 ay sonrası beklentisinin ise yüzde 21,3 seviyesinde olduğunu belirtti. Türkiye'nin kredi risk priminin (CDS) 440 baz puan düştüğünü, kredi notunun arttığını ve görünümünün pozitife döndüğünü de ekledi.

YATIRIM VE SANAYİ POLİTİKASI

Şimşek, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadelede kararlılıklarını vurgularken, yeni sanayi politikası ile ikiz dönüşümü hızlandırdıklarını ve uluslararası doğrudan yatırımları artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Enflasyonu tek haneye indirme hedeflerine ulaşmak için kararlı olduklarını ifade eden Şimşek, "Program çalışıyor ama daha katedecek yolumuz var. Tüm hedeflerimize ulaşmakta kararlıyız." dedi.