Bakanlıktan yeni düzenleme: Gıda denetimlerinde karekod dönemi başladı

Tarım ve Orman Bakanlığının, gıda işletmelerinin denetim durumunun tüketicilerce takip edilmesine imkan sağlayan karekod uygulamasının kullanımına başlandı

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 12:47

Tarım ve Orman Bakanlığı, "tarladan sofraya gıda güvenilirliği" ilkesi doğrultusunda, tüketicilerin güvenilir gıdaya daha kolay ulaşabilmesi için yeni bir adım attı. Bakanlık tarafından hayata geçirilen "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması" ile gıda işletmelerinin denetim durumu tüketiciler tarafından takip edilebilecek.

Her bir işletmeye özel olarak hazırlanan karekod içeren görseller, işletmeler tarafından gönüllü olarak belirtilen yerlerde sergilenecek. Tüketiciler, mobil cihazlarına indirecekleri "Tarım Cebimde" uygulaması aracılığıyla bu karekodu taratarak işletmenin kayıt/onay numarası, ünvanı, adresi ve en son yapılan denetim tarihi gibi bilgilere erişebilecekler.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın duyurduğu bu uygulama ile tüketicilerin menfaatlerinin korunması ve Bakanlık tarafından gerçekleştirilen resmi kontrollerin şeffaflığının artırılması hedefleniyor. Uygulama, güvenilir gıda tedarik zincirinin her aşamasında daha bilinçli ve güvenli seçimler yapılmasını sağlayacak.

Detaylı bilgiye ve karekod görsellerine https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden ulaşılabilecek.

TARIM CEBİMDE UYGULAMASINDAN DENETİM VERİLERİNE ULAŞILABİLECEK

Gıda işletmecileri, https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresindeki menüden "İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklayarak uygulamaya dahil olabilecek.

Gerçek kişi işletmeleri için iş yeri sahibinin kimlik ve işletme kayıt/onay numarası, tüzel kişi işletmeleri için de vergi ve işletme kayıt/onay numarası verileri girilip sorgulama yapılarak işletmenin karekod içeren belgesi hazırlanacak.

İşletmeler hazırlanan belgenin çıktısını alarak tüketicilerin görebileceği bir alanda erişime sunabilecek.

Tüketiciler de işletmelerin denetim bilgilerini telefonlarına indirdikleri "Tarım Cebimde" mobil uygulaması üzerinden görebilecek, uygulamanın "Gıda Kontrol" menüsü altındaki "İşletme Denetim Sorgulama" kısmına tıklayıp, ​açılan kamerayı işletme görseli üzerindeki karekoda yaklaştırarak sorgulama yapabilecek.

Tüketiciler yapacakları sorgulamayla işletmelerin, ünvan, adres, kayıt/onay numarası ve işletmenin son denetim tarihi gibi bilgilere erişebilecek.