Denetimsizlik turizmi uçuruma sürüklüyor

Kayıt dışı konut kiralamaları ve kaçak alkol üretiminin turizmin geleceğini tehdit ettiğini belirten ETİK Başkanı İşler, “2025 yılı Türkiye için daha sıkıntılı olacak” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 08:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 08:43

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER / Türkiye turizminde yaşanan sorunlar sadece döviz kurunun sabit kalması, yüksek girdi maliyetleri, tanıtım eksikliği veya uygulanan politikalarla sınırlı kalmıyor. Sektör, ikinci konutların yerli ve yabancı turistlere kiralanması ile kaçak alkol satışları nedeniyle ciddi bir tehdit altında. Bu durum, turizm gelirlerini gayrimeşru hale getirirken, sektördeki rekabeti baltalayarak devletin gelir kaybına neden oluyor. Yaklaşık 4 ay önce Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yürürlüğe giren konutların turizm amaçlı kiralanması kararı turizme can suyu olması beklenirken, denetim eksikliği sebebiyle kayıt dışı hale gelen uygulama sektörü her geçen gün geriye götürüyor. Yaşanan sorunlar sebebiyle turizm sektörünün adeta illegal cenneti haline geldiğini belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler kayıt dışı, illegal ve kaçak üretime son verilmediği takdirde 2025 yılının sektör açısından çok zor geçeceğini ifade etti.

TURİZM SEKTÖRÜ İLLEGAL CENNETİ

Turizm sektöründe paylaşılan rakamlar, çıkan haberlere göre her şeyin tozpembe gözüktüğünü fakat sahada işlerin tam tersi olduğunu belirten İşler, “Sadece Ege Bölgesi’ne değil, Türkiye’ye gelen turistle otellerde kalan turist sayıları doğru orantıda değil. Türkiye’ye geldiği iddia edilen 60 milyon turist otellere değil ikinci konutlara gidiyor. İkinci konutlar, bir kayıt dışılık timsali. Türkiye’de nasıl kayıt dışı para kazanılırın en güzel örneği ikinci konutlardır. Yasa çıktığı halde bu yasa ne İçişleri Bakanlığı ne de Turizm Bakanlığı tarafından uygulanıyor. Burayı rant kaynağı görenler, hiçbir belge olmadan, vergi ödemeden, Kimlik Bildirim Sistemi (KBS)’ne dahil olmadan istediği fiyatlarla istediğine pazarlıyor ve bu konutlarda asayiş, fuhuş ve vergi zafiyeti çok fazla var. Turistler buraları çok tercih ettiği için de devlet buralardan çok ciddi gelir kaybı yaşıyor. Turistlerin tercih etme sebebi de piyasanın çok altına verilen fiyatlar” diye konuştu. Sektörde hızla yayılan kaçak alkol sebebiyle rekabet ortamının ortadan kalktığını vurgulayan İşler, “Türk turizminin en büyük avantajı fiyattı. Ancak alkoldeki ÖTV artışlarla resmi ve düzgün çalışan müesseselerin fiyat avantajı ortadan kalktı tam tersine kayıt dışı ve illegal çalışanların cenneti haline döndü. Kaçak alkol üretimi sektörde gerçekten çok fazla. Neredeyse bütün merdiven altlarında üretim var fakat denetim yok. Yasalara uyup düzgün ticaret yapan esnafımız mağdur oluyor. Burada ciddi bir haksız rekabet var. İllegal, gayri resmi ve kayıt dışı çalışanlar buradan mutlu ayrılıyor. Bu boşluğu dolduracak olan devlet denetimleridir” dedi.

2025 ZOR GEÇECEK

Devletin kayıt içinde olan resmi kurumları tekrar tekrar denetlemek yerine ilgili bakanlıklar olarak saha çalışmalarına ağırlık verip çemberin dışında kalan kayıt altına alınmamış insanları kayıt içine almak için daha fazla çalışması gerektiğini de sözlerine ekleyen İşler, “Devlet, gerçek bir devlet baba gibi davranıp sahada bu çalışmalara ağırlık verdiği takdirde hem yeni vergi mükellefleri kazanmış olacak  hem de haksız rekabeti ortadan kaldırarak sektörde güzel bir rekabet ortamı yaratmış olacak. Ancak şu anda bunu sahada göremiyoruz maalesef. Eğer sektör başıboş bırakılıp bu şekilde devam ederse 2025 yılı Türkiye için daha sıkıntılı ve zor olacaktır” ifadelerini kullandı.