Dudak uçuklatan fiyat: Litresi 12 bin euronun üzerinde!

Isparta, dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılıyor. Gül yağının litre fiyatı 12 bin euro'nun üzerinde! Yağış azlığı rekolteyi etkiledi. Gül birikintileri Isparta'nın markası oldu. Gül yağı Fransa, İngiltere, Amerika, Hindistan ve Japonya'ya ihraç ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 11:07

Isparta, dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılıyor. Ancak, kozmetik sektörünün ham maddesi gül yağının litre fiyatı şaşırtıyor. Tonlarca gül çiçeği kaynatılarak elde edilen 1 litre gül yağının fiyatı 12 bin euro'nun üzerinde!

Gül çiçeği hasadı Isparta'da aralıksız devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan güller, fabrikalara ulaştırılarak işleniyor. Ancak, bu yıl yağış oranlarının düşük olması rekolteyi etkiledi.

Gül birikintileri, dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan Isparta'nın markası haline geldi. Ancak, ekonomik koşullar ve diğer etkenler nedeniyle gül yağı litre fiyatının 12 bin euro'nun üzerinde olması bekleniyor.

gÜL YAĞININ LİTRESİ 12 BİN EURONUN ÜZERİNDE 

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da gül yağı konusunda dünya üzerinde marka haline geldiğini söyleyen Koçak, "Kalite deyince Isparta gülü ve Isparta gül yağı akla geliyor. Bu dünyanın artık standardı oluşturmuş. Bizde de baktığımız zaman dünyanın bir yıllık üretim miktarı var. Biz de müşterilerimize, kendi pazarımıza hitap eden belirlediğimiz, planladığımız miktarda gül yağı ve gül konfeti üretimini yapıyoruz. Bu yıl geçen yılki miktarımıza yakın miktarlarda tekrar bir üretim planlaması yaptık ve bunu da gerçekleştirmek üzereyiz. Sezonun bitmesi ile geçen yıl baktığınız zaman gül yağının piyasa ihracat fiyatları yaklaşık 12 bin euro civarlarında idi. Bu yıl da ekonomik şartlar ve bazı etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda sanırım yine 12 bin euro'nun üzerinde olması bekleniyor. Şu an net bir rakam vermek doğru değil bunda ama 12 bin euro'nun üzerinde olacağı kanaatindeyiz. Göstergeler bunu gösteriyor çünkü" dedi.

FRANSA İNGİLTERE, AMERİKA HİNDİSTAN VE JAPONYA'YA İHRAÇ EDİLİYOR

Elde edilen gül yağının dünya üzerinde birçok ülkeye ihracatının sağlandığını söyleyen Koçak, "Fransa başta olmak üzere dünya üzerinde İngiltere, Amerika Hindistan belli aralıklarla Japonya ama bunun en yoğun merkezi Fransa olarak bilinmektedir. Çünkü kozmetik ve parfümleri sanayinin en büyük esans firmaları o bölgede olduğu için yoğunluk olarak Fransa'ya ihraç edilmektedir. Bu saydığımız ülkelere de yıl içerisinde belli miktarlarda ihracatlar yapılmaktadır" açıklamalarında bulundu.