Türk balıkçılar, Akdeniz'de yakaladıkları orkinosları Ege Denizi'ndeki çiftliklerde yaklaşık 7 ay boyunca besleyerek büyük kısmını Japonya'ya ihraç ediyor. Dünya genelindeki fiyat artışları sayesinde, geçen yılın döviz gelirine kıyasla daha yüksek gelir bekliyorlar. Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) tarafından belirlenen ülke kotaları doğrultusunda, mayıs ve haziran aylarında Akdeniz'in açıklarında avlanan mavi yüzgeçli orkinoslar, İzmir'deki çiftliklerde büyütülüyor.
Sardalya, hamsi, kolyoz ve uskumru gibi balıklarla beslenen ve ideal kilo ve yağ oranına ulaşan orkinoslar, kasım-şubat dönemi arasında çiftliklerden Japonya'ya giden "fabrika gemileri"ne satılarak Türkiye'ye önemli bir döviz geliri sağlıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri'ne göre, geçtiğimiz yıl 1 Kasım 2023 - 31 Ekim 2024 dönemi içinde, dünya fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 6.766 ton orkinos ihraç edilerek 59,4 milyon dolar döviz geliri elde edildi. Bu sezon ise, fiyatların artması ve rakip ülkeler Malta ve İspanya'nın daha düşük kaliteli ürünler sunması nedeniyle, ihracatçılar döviz gelirini iki katına çıkarmayı hedefliyor.
ORKİNOS İHRACATINDA VERİMLİ HASAT SEZONU
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, orkinos ihracatında başarılı bir hasat dönemi geçirdiklerini ifade etti. Geçtiğimiz yıl Japonya’daki ekonomik durgunluğun fiyatları olumsuz etkilediğini belirten Kızıltan, bu yıl ise artan fiyatlar ve yüksek kaliteli üretimin katkısıyla ihracat gelirlerinde önemli bir artış öngördüklerini vurguladı.
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, orkinos yetiştiriciliğinin büyük bölümünün İzmir'de yapıldığını aktararak, "Bu yıl 6 dev çiftlikte yaklaşık 6 bin 340 ton hasat beklentimiz var." diye konuştu.
Şahin, Türk firmalarının yüksek kalitede yaptıkları yetiştiricilik nedeniyle Japon alıcıların tercih noktası olduğunu belirterek, hasat sezonunun bereketli olmasını temenni ettiklerini belirtti.
"BU İŞİN ZAHMETİ ÇOK BÜYÜK"
Karaburun açıklarında orkinos yetiştiriciliği yapan çiftliğin müdürü Hasan Yılmaz, üretim sürecinin oldukça zorlu geçtiğini ve orkinosların 7 ay süresince beslenmesi ve bakımlarına büyük titizlikle yaklaşıldığını belirtti.
Yetiştiriciliğin hem yüzeyde hem su altında yapıldığını aktaran Yılmaz, "Dalgıçlarla her gün orkinosların kontrollerini yapıyoruz. 'Hava kötü işe gitmiyoruz.' deme şansımız yok. Denizin içerisinde canlıyla uğraşıyoruz. Bu işin zahmeti çok büyük." diye konuştu.
Bu yıl, Japon lezzetleri suşi ve saşiminin yapımında kullanılan orkinoslardaki yağ oranının yüksek olduğunu aktaran Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Müşterilerimiz orkinos kalitemizden oldukça memnun. Piyasadan aldığımız bilgilere göre bu yıl İspanya ve Malta gibi Akdeniz ülkelerindeki orkinos kalitesi düşük düzeyde. Biz bu yıl ülke olarak daha kaliteli balıkla ön plana çıkıp kendimizi gösterme çabası içerisindeyiz. Geçmiş yıllara göre daha verimli bir sezon bekliyoruz. Bu yılki ihracatımız geçen yıllara göre daha güzel olacak."