Ege kirazında yarı yarıya rekolte düşüşü

Salihli ve Kemalpaşa’da erkenci kiraz hasadı başladı. Sektör temsilcileri yeni sezonda iklim koşulları sebebiyle Salihli ve Kemalpaşa kirazında yarı yarıya rekolte kaybının yaşanacağını belirtiyor

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 09:28

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye’de 2024 yılının ilk kiraz hasadı yapıldı. Erkenci kiraz üreten bölgelerden olan Manisa’nın Salihli ilçesi ve İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde ilk hasadın yapılmasıyla birlikte sorunlar da baş gösterdi. Geçtiğimiz yıl iklim koşulları ve mantar hastalığı gibi sebeplerden dolayı kirazda rekolte düşüşü yaşanmıştı. Yeni sezonda ise Salihli ve Kemalpaşa kirazında kış aylarının yeterince soğuk geçmemesinden dolayı yarı yarıya bir rekolte kaybı bekleniyor. Salihli’de kiraz üretiminin yaygın olduğu yüksek kesimlerde yer alan Allahdiyen, Bahçecik, Gökköy ve Çamurhamamı mahallelerinde üreticiden aldıkları bilgilere göre rekolte kaybının yüzde 50’lere varabileceğini belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, “Bazı mahallelerimizde İstanbul orijinli şirketlerin büyük kiraz bahçeleri var. Oralarda da yüzde 60’lara varan oranda verim kaybı olduğu bildiriliyor. Aynı verim düşüklüğü bölgemizin en önemli tarım ürünü olan üzüm bağları için de geçerli” diye konuştu.

SALİHLİ KİRAZI KRİZİN EŞİĞİNDE

İklim koşulları sebebiyle sadece kirazda değil üzümde de rekolte kaybıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, kış aylarında kiraz için gerekli olan hava koşullarının sağlanmamasında dolayı rekolte kaybının geçen yıla oranla yarı yarıya düşmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Yüksel, “Coğrafi işaret tescili aldığımız Salihli Kirazı genelde üreticisinin yüzünü güldüren bir üründür. İhracatçının yoğun olarak talep ettiği Salihli Kirazında bu sene önemli ölçüde bir verim düşüklüğünün söz konusu olduğu gözlemleniyor. Yüksek kesimlerde yer alan Allahdiyen, Bahçecik, Gökköy ve Çamurhamamı mahallelerimizde kiraz üretimi çok yaygın. Buralarda muhtarlardan aldığımız bilgilere göre bu sezon yarı yarıya verim düşüklüğü söz konusu. Bazı mahallelerimizde İstanbul orijinli şirketlerin büyük kiraz bahçeleri var. Oralarda da yüzde 60’lara varan oranda verim kaybı olduğu bildiriliyor. Verim düşüklüğünde iklimsel koşullar en büyük paya sahip görünüyor. Bu yıl yeterince soğuk olmadığı için kiraz ağaçları uykuya yatamadı. Bu da verimi önemli ölçüde düşürdü. Aynı verim düşüklüğü bölgemizin en önemli tarım ürünü olan üzüm bağları için de geçerli” diye belirtti.

KEMALPAŞA’DA REKOLTE KAYBI YÜZDE 30

Türkiye’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde ilk kiraz hasadıyla birlikte sorunlarda baş gösterdi. Geçtiğimiz yıl iklim koşulları ve hastalıklar sebebiyle kirazda yaşanan rekolte düşüşü bu yıl da yüzde 30’larda olması bekleniyor. Artan girdi maaliyetlerin üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Kemalpaşa Ziraat Odası Bülent Oray, “Kiraz satış fiyatı maaliyetleri karşılamıyor. Şu anda erkenci kirazlar hasat üzerinde ama fiyatlar üreticinin yüzünü güldürecek bir seviyede değil. Onların da bugün toplama maliyeti bir 40-45 lira seviyelerinde ve bu kilogram maliyeti. Mazot, gübre ilaç masrafları hariç. Pazar fiyatlarına baktığımızda en iyi kiraz bugün 100 lira. Bunların üstüne de diğer masraflarımızı koyduğumuzda geriye bir şey kalmıyor. Üretici de tüketici de bu konuda dertli. Üretimde sıkıntı yok ama üretici ekonomik krizden etkilendi. Dolar yüksek, yurt içinde dahi kilogramını 80-90 liraya aldığımız kiraz, marketlerde 250 gramı 400 lira etiketinde. Maliyetlerin artmasından dolayı kiraz üretimini bırakanlar oluyor. Ülke ekonomisine ciddi katkıları bulunan kiraz üreticilerinin daha fazla desteklenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.