Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, "Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımladı.
Bu tebliğ, sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerine yönelik vergilendirme usullerini düzenliyor.
Buna göre, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları, ticari kazanç olarak vergiye tabi tutulacak. Vergilendirme sürecinde verimlilik, etkinlik ve vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bazı faaliyetler ve kazanç unsurları için daha basit vergilendirme yöntemleri belirlenebilir.
Bu çerçevede, sosyal içerik üreticilerinin ve mobil uygulama geliştiricilerinin elde ettikleri kazançlar, 1 Ocak 2022'den itibaren basit yöntemle vergilendirilmektedir.
KAPSAM GENİŞLETİLDİYapılan değişiklikle, vergilendirme güvenliğinin sağlanması ve gönüllü uyumun artırılması amacıyla, 1 Ocak 2024'ten itibaren kolay vergilendirme imkanından yararlanabileceklerin kapsamı genişletildi.
İnternet siteleri ve benzeri elektronik platformlar üzerinden metin, görüntü, ses ve video gibi içeriklerin paylaşılmasıyla elde edilen kazançlar da bu kapsama alındı.
Sosyal ağ sağlayıcıları aracılığıyla elde edilen bu tür kazançlar gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yeni düzenleme ile, söz konusu hizmetlerin sosyal ağ sağlayıcıları dışında internet siteleri ve benzeri platformlarda sunulması durumunda da bu muafiyetten yararlanma imkanı sağlandı.
KOLAY VERGİLENDİRME USULÜ KAPSAMINA ALINDIİnternet ve benzeri elektronik platformlar üzerinden bireysel kurslar, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetler sunanların kazançları, serbest meslek veya ticari kazanç olarak vergiye tabi tutuluyor.
Bu düzenlemeyle, bu tür hizmetlerden elde edilen kazançlar da kolay vergilendirme usulü kapsamına alındı.
Böylece, vergileme kolaylığından yararlanmak isteyen mükelleflerin, faaliyetlerinden elde ettikleri hasılatların tamamını tahsil edebilmeleri için Türkiye’deki bankalarda hesap açmaları ve bankalara yatırılan hasılat üzerinden yüzde 15 tevkifat uygulanarak vergilendirilmeleri sağlanmış oldu.
SOSYAL MEDYA İÇERİK ÜRETİCİLERİ NASIL VERGİLENDİRİLİYOR?Bu mükelleflerin, ikamet ettikleri vergi dairesinden "193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi" alarak bu belge ile bir banka hesabı açtırmaları gerekmektedir. Mevcut bir banka hesabı da bu amaçla kullanılabilir.
Bu faaliyetler kapsamında elde edilen tüm hasılat, açılan hesaba yatırılmak zorundadır. Bankalar, bu hesaplara yatan tutarların tamamı üzerinden yüzde 15 vergi kesintisi yaparak bu miktarı vergi dairesine iletmektedir.
Bu şartlar sağlandığında, sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları istisna kapsamında değerlendirilmektedir.
İçerik üreticilerinin hasılatları üzerinden ödedikleri vergi, nihai vergi niteliğinde olup, ayrıca beyanname verme zorunlulukları bulunmamaktadır.
Ancak, kazançları gelir vergisi tarifesinin 4. diliminde yer alan tutarı (2024 yılı için 3 milyon lira) aşanların beyanname vermesi ve tarifeye göre vergi ödemesi gerekmektedir.
Beyanname verenler, belgeli giderlerini indirerek net kazançları üzerinden vergi hesaplayabilir ve bankalar tarafından yapılan yüzde 15’lik kesintiyi mahsup edebilir.
Bu çerçevede, sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricileri, fatura düzenleme, defter tutma ve limitin aşılmaması durumunda beyanname verme gibi yükümlülüklere tabi olmadan, basit yöntemle tevkif suretiyle vergilendirilmektedir.