Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi hakkında yeni bir değerlendirme yayımladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B"den 'B+'ya yükseltildiği ve not görünümünün "pozitif" olarak belirlendiği bildirildi.
Açıklamada, söz konusu not artışının, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların direnci ve etkinliği konusundaki güvenin artmasıyla ilgili olduğu vurgulandı. Bu durum, makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha etkili olması gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Ayrıca, enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtilerek, bu gelişmelerin daha olumlu dış finansman koşullarını, yüksek rezervleri, düşük döviz kuru riskine karşı korunmayı ve daralan cari işlemler açığını yansıttığı ifade edildi.
Açıklamada, pozitif görünümün, Fitch'in Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle uyumlu olması ve daha düşük cari açık ile daha sağlam likidite tamponlarına sahip olmasıyla dış kırılganlıkların azalmaya devam etmesi beklentisini yansıttığı belirtildi.
Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 oranında büyümesinin öngörüldüğü ifade edilen açıklamada, büyüme oranının 2025'te yüzde 3,1'e yükselebileceği bildirildi.
Mart ayındaki yerel seçimlerin sonuçlarının politika değişikliğine yol açmasının beklenmediği vurgulanan açıklamada, Fitch Ratings'ın 8 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ettiği ve not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a çıkardığı hatırlatıldı.
Fitch'in takvimine göre Türkiye'ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül'de yapılması planlanıyor.
Bluebay Varlık Yönetimi'nin Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Merkezi Londra'da bulunan Ash, not artışının seçimlerden bu yana yapılan politika düzenlemelerinin sonucunda "hak edildiğini" belirtti. Ash, enflasyon verisinin yanı sıra lira ve rezervler üzerindeki baskının, piyasaların son birkaç haftadır Türkiye çevresinde gergin olduğu gerçeğiyle birlikte değerlendirildiğinde, artışın "ilginç bir zamanlama" olduğunu ifade etti.