Fitch’ten Türkiye açıklaması: Faiz indirimleri başlayabilir

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Morales, Türkiye'de para politikasında sıkı duruşun sürmesinin beklendiğini ve politika faizinde indirime başlayabileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 18:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 18:55

Fitch Ratings, Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar başlıklı bir webinar düzenledi. Burada konuşan Morales, Türkiye'nin para politikasında sıkı duruşun sürmesinin beklendiğini belirtti.

Türkiye’nin ana politika zorluğu: Yüksek enflasyın

Yüksek enflasyonun Türkiye için ana politika zorluğu olmaya devam ettiğini ve ekonominin yavaşlamaya başladığını belirten Morales, şöyle konuştu;

"TCMB'nin para politikasında sıkı duruşun sürmesini ve gelecek yılın ilk çeyreğinde politika faizinde indirime başlayabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin ekonomi programının yukarı yönlü sürprizleri olduğu gibi, politikanın tersine dönme riski ve para politikasında sıkı duruşun erken gevşeme riski de mevcut. Ancak ekonomi politikasına siyasi desteğin devam edeceğini öngörüyoruz”

Türkiye’nin kredi notu neden arttı?

Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselmesi ve not görünümünü durağana çevirmesine değinen Morales, para politikasının kredibilitesinin yeniden inşası, dış finansman gereksinimlerindeki sürekli azalma ve yeniden dengelenmeye katkıda bulunacak reformların uygulanmasının kredi notuna pozitif etki eden faktörler olduğunu söyledi.

Morales, düşük kamu borcu ve borç bileşimindeki iyileşmenin de not artışında etkisi olduğunu söyledi. Olası erken politika gevşemesi, uluslararası rezervlerde hızlı bir düşüş ve rezervlerin bileşiminde bozulmanın kredi notunu negatif etkileyebilecek faktörler olduğunu dile getirdi.

Türkiye ekonomisinde büyüme beklentisi

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesini beklediklerini belirten Morales gelecek yıl için ekonomik büyümeyi yüzde 2,8 olarak öngördüklerini kaydetti.

Türk bankalarının karlılık görünümünü zayıf

Webinar’da konuşan Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç ise Türk bankalarının karlılık görünümünün yüksek fonlama maliyetleri, enflasyonist baskı ve risk maliyetindeki ılımlı artış nedeniyle zayıf olduğunu söyledi.

Bankaların varlık kalitelerinde yılın ilk yarısında hafif bir zayıflama olduğunu aktaran Kılınç, "Ancak bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya hala yeterli olduğunu düşünüyoruz. Refinansman risklerinin azaldığını düşünüyoruz. Yatırımcı güveni ve yabancı para cinsinden mevduatların istikrarının sektör için önem taşımaya devam ettiğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.