Gıda üreticileri yüksek komisyonlarla boğuşuyor

Gıda üreticilerinin kredi kartı pos komisyon maliyetlerinden şikayetçi olduğunu anlatan İZTO Gıda İmalat ve Toptan Ticaret Grubu üyesi Zübeyir Bozkurt, yeni ödeme yöntemleri çağrısında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 14:20

Finansal erişimdeki zorlukları ve yüksek maliyetleri vurgulayarak sektördeki mevcut durumu değerlendiren İzmir Ticaret Odası (İZTO) 11. Gıda İmalat ve Toptan Ticaret Grubu üyesi Zübeyir Bozkurt, gıda sektöründe kredi kartı pos cihazı komisyon oranlarının yüzde 3,5'lere kadar çıkmasıyla işletmelerin brüt karlılıklarının önemli bir kısmının finans kuruluşlarına aktarıldığını dile getirerek, şunları söyledi: “Finans kuruluşları olan bankalar neredeyse işletmelerimizin brüt karlılıklarının yüzde 50 ortağı haline gelmiştir. Sektörümüzün cazibesi müşteriye avantajlı fiyat sunabilmesidir ancak katlanılmaz bu maliyetler neticesinde bu önemli avantajımızı da yitirme noktasında geldik. Bu sistem sadece finans kurumlarını zengin etmektedir.”

FARKLI ÖDEME MODELLERİ

Zübeyir Bozkurt, meslektaşlarıyla görüşmeler yaptıklarını ve görüşmeler sonrasında en büyük sorunun pos komisyon maliyetleri olduğu geri bildirimini aldıklarını ifade ederek, “Bu piyasa şartlarında istihdama katkı sunmaya devam edebilmek ve katma değerli ticaret yapabilmek güçleşmiştir. Üyelerimizden gelen sorunların en başında kredi kartı, pos cihazları komisyon oranları yer almaktadır. Yüzde 3,5’lere varan kredi kartı pos komisyon maliyetleri ile finans kuruluşları olan bankalar neredeyse işletmelerimizin brüt karlılıklarının yüzde 50 ortağı haline gelmiştir. Sektörümüzün cazibesi müşteriye avantajlı fiyat sunabilmesidir ancak katlanılmaz bu maliyetler neticesinde bu önemli avantajımızı da yitirme noktasında geldik. Üretilen bir ürünün perakendeciye ulaşması sürecinde üretici firma, toptancı, satış noktası ve perakendeci olmak üzere 4 – 5 el değiştiriyor. Her birinin borç ödemesi noktasında ödemelerini kartla yaptığında maliyetlerin 10 – 15’lik kısmını finansal giderlerin oluşturduğunu gözlemliyoruz. Bu sistem sadece finans kurumlarını zengin etmektedir. Dijitalleşen Türkiye’mizde yeni ödeme modellerine ihtiyaç olduğu kanaatindeyim” dedi.