“İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşması İzmir’de gerçekleşti

Garanti BBVA, “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” konulu  panelin üçüncü buluşması İzmir'de gerçekleşti. İhracatta Sürdürülebilir Gelecek panelinde sürdürülebilirlik, sınırda karbon düzenlemesi, kurum ve firmaların çevre politikaları konuşuldu

Haber Giriş Tarihi: 09.02.55667 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.55667 16:30
ilksesgazetesi.com

Garanti BBVA, Türkiye'yi Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması uyum sürecinde desteklemek, sürdürülebilir yatırımların geliştirmek ve bu sürece finansman ve danışmanlık boyutunda katkı sunmak için önemli çalışmalarına devam ediyor.  Garanti BBVA bu bağlamda, ‘İhracatta Sürdürülebilir Gelecek’ ismiyle hayata geçirdiği etkinlikler serisinin üçüncüsünü İzmir’de Hyatt Regency İstinyePark Otel’de düzenlendi.

TÜRKİYE NELER YAPMALI?

İhracatta Sürdürülebilir Gelecek buluşmasında, gazeteci, yazar Ilgaz Gürsoy’un moderatörlüğünde Avrupa Yeşil Mutabakatına Hazırlanırken Türkiye Neler Yapmalı? konulu panel Hyatt Regency İstinyePark Otel’de gerçekleşti. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanlığı, İklim Değişikliği Uzmanı Okan Uğurlu, Arkas Denizcilik Grubu Sürdürülebilirlik Direktörü Serra Tükel, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz panele katılım gösterdi. Panlede Garanti BBVA yöneticileri, kurum ve firmaların yöneticileri de yer aldı.

SINIRDA KARBON İÇİN AKSİYON ALINMALI

‘İhracatta Sürdürülebilir Gelecek’ buluşmalarının İzmir durağıyla ilgili bilgi veren, acil aksiyon alınması gereken konulardan birinin sınırda karbon düzenlemesi olduğunu vurgulayan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek ismiyle başlattığımız bilinçlendirme toplantılarını gelecekte oluşabilecek maddi ve manevi hasarlardan korunmak, ülkemizin ve müşterilerimizin bu süreçten başarıyla çıkmasına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdik. Bu buluşmaların ilk ikisini İstanbul ve Gaziantep’te düzenledik. Müşterilerimizin sürdürülebilir dönüşümüne olumlu etkiler eden etkinliğimizin üçüncüsünü ise İzmir’de gerçekleştirmekten onur ve mutluluk duyuyoruz. Avrupa Birliği’nin sürdürülebilirlikle ilgili yol planını Yeşil Mutabakat olarak adlandırıyoruz. Yeşil Mutabakat kapsamında hedeflenen dönüşüm 8 alt başlık altında planlandı. Bu alt başlıkların tamamı iş yapış şekillerimizi dolayısıyla hayatımızı etkileyecek. Ama bize göre acil aksiyon alınması gereken konuların başında Sınırda Karbon Düzenlemesi geliyor. Bu mekanizmayı resmi olarak kuran tüzük 16 Mayıs’ta Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlandı. Bu yüzden üretim tekniklerimizi hızla sürdürülebilirliğe uygun şekilde dönüştürmemiz büyük önem arz ediyor. İzmir, ülkemizin önemli ihracat kapılarından biri. İzmir’den ve Ege Bölgesi’nden ihracat yapan firmalarımızın SKDM’den etkilenip ihracat engelleriyle karşılaşmamaları çok önemli. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının Ege Bölgesi'ne fayda sağlamasını umuyorum. Yeşil dönüşüm sürecinde Banka olarak tüm imkânlarımızı seferber ederek değerli paydaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İZMİR FARKINDALIĞI YÜKSEK ŞEHİRLERDEN BİRİ

İzmir'in ülkemizde en yüksek ihracat yapan şehirlerden biri olduğunu, İzmir'de faaliyet gösteren firmaların Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizasması'na uyum sürecinde yer aldığını belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, "Garanti BBVA’nın kentimizde düzenlediği ‘İhracatta Sürdürülebilir Gelecek Etkinliği’nde bir araya geldik. Kıymetli konuşmacı ve katılımcılar ile, ülkemizin yeşil dönüşümüne ilişkin paylaşımda bulunuyoruz. Üreticiler olarak gündemimiz özellikle de üretimi sürekli kılma mücadelemiz o kadar yoğun ki, önce ditital dönüşüm ardından yeşil dönüşüm gündemimizi oluşturuyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi ile beraber konuyu somut önerilerle anlatmayı, akıllardaki sorulara cevap vermeyi ve sunacağı danışmanlıkla katkı sağlamayı amaçlıyor. Lojistik konumu ve sanayisiyle Türkiye’nin AB’ye açılan önemli kapılarından biri olan İzmir ülke ihracatından %6 seviyesinde pay alıyor. Ülke ekonomisine sunduğu katkılar açısından değerlendirildiğinde İzmir’de faaliyet gösteren firmalar Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) uyum süreçlerinden etkilenecek kurumlar arasında yer alıyor. İzmir sürdürülebilir gelecek için farkındalığı yüksek şehirlerden biridir" ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE POLİTİKALARI

İklim değişikliğiyle ilgili sorunların çığ gibi büyüdüğünü, önlemler alınmazsa hayatımızı ciddi bir şekilde tehti edeceğini ifade eden Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent, "İklim sorunun dünyanın gündeminde ilk sırada olması gerekiyor. Doğayı kendi kendimize yok ediyoruz. Küresel ısınmayla birlikte büyük felaketler kapımızın eşiğinde yer alıyor. Ortaya çıkacak olan tehlikelerin kimse farkında değil! Bilimin ışığında hareket ederek bu sorunlara ve problemlere çözüm arıyoruz. Sel, orman yangını, sıcaklık, kuraklık gibi büyük felaketlerin halihazırda insanlar için bilinen türden olduğunu, bunların hangi durumlarda ortaya çıkacağının ve bunlarla nasıl baş edileceğine çözümler üretilmeli. Aşırı sıcak havaların  canlıları ve doğayı tehdit ediyor, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle iilgili kurumların, firmaların radikal değişimlere gitmesi gerekiyor. Toplumsal farkındalık ve toplumsal bilinç yaratılmalı! Herkesin sorumluluk alarak sürdürülebilir çevre politikalarında önemli adımlar attığında bazı değişimleri ve dönüşümleri sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ekonomi yönetiminden 100 günlük yoğun mesai