İkinci el araç satışında kullanılacak: Güvenli Ödeme Sistemi nedir?

İkinci el araç piyasasında alıcıyla satıcı arasında ödeme açısından yaşanan ihtilafların ortadan kaldırılması amacıyla Güvenli Ödeme Sistemi geliştirildi.  Otomobil satışlarını daha güvenli hale getirmek için geliştirilen Güvenli Ödeme Sistemi nedir? Sisteme hangi bankalar dahil? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 11:35

İkinci el otomobil satışlarında oluşan tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle uygulamaya alınan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül'den itibaren herkes için zorunlu olacak. Sistemle, alışverişlerde nakit taşıma riski, sahte para kullanılması, satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler ortadan kalkacak. Peki, Güvenli Ödeme Sistemi nedir? Sisteme hangi bankalar dahil? İşte detaylar…

Güvenli Ödeme Sistemi nedir, ne zaman zorunlu hale gelecek?

Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç alışverişini daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilen ödeme sistemidir. Sistem ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan işletmelerin satışlarında zorunlu iken 27 Eylül'den itibaren herkes için zorunlu hale gelecek.

Güvenli Ödeme Sistemi’nde ödeme süreci nasıl işleyecek?

Söz konusu sistemle ikinci el araç piyasasında güven ortamının oluşması bekleniyor. Uygulama, tüketici mağduriyetlerini önleyerek, ödeme açısından alıcı ve satıcı arasındaki ihtilafları ortadan kaldıracak. Bu sisteme göre önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak. Ardından alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek.

Sisteme dahil olan bankalar hangileri?

İşleyiş ve denetimine ilişkin çalışmalar Ticaret Bakanlığınca yürütülecek olan Güvenli Ödeme Sistemi’nde Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşlarının hepsi sisteme dahil edilecek.

Sistemin kullanımı için herhangi bir ücret olacak mı?

Banka tarafından her bir işlem karşılığında satıcıya aktarılacak araç satış bedelinden mahsup edilmek suretiyle 105 lira alınırken, ücretin 52,5 lirası işlem katılım payı olarak Türkiye Noterler Birliğine aktarılacak.

Başvuru iptal edilebilecek mi?

Satış işleminden cayılması halinde sistem üzerinden yapılan başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar iade edilecek.

Satış kaydı sonrası bilgilerde güncelleme yapılabilecek mi?

Satış kaydında verilen bilgiler üzerinde düzenleme yapılamayacak. Bunun için mevcut başvurunun iptal edilmesi ve yeni bir işlemin başlatılması gerekecek.