Kredi Kartı Kullanıcılarına Büyük Uyarı: Yeni Dönem Mi Başlıyor? Merkez Bankası'ndan Kritik Açıklama

Kredi kartı kullanıcılarını ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Yerel seçimler öncesinde kredi kartlarına yönelik bir önlem paketi beklentisi sıkça dile getiriliyordu. Merkez Bankası, kredi kartı limitleri konusunda dikkat çekici bir uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 15:13

Merkez Bankası, kredi kartı limitleriyle ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı limitlerinin gelirle uyumlu olması gerektiğini vurguladı. TCMB'nin Finansal İstikrar Raporu'nda, hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışın başlıca nedeninin kredi kartı borçları olduğu belirtildi.

Raporda, "Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde nakit kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları ve kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiyelerinin büyümesinde etkili olmuştur" denildi.

Raporda, aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığı belirtilerek, bireylerin kredi kartı bakiyeleri ve limitlerinde önemli artışlar olduğu vurgulandı. "Artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte, özellikle gelir ve borçlanma dengesizliği yaşayan bireylerin faiz yükünü artırabileceği" ifade edildi. 2024 yılı başı itibarıyla, bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limitinin 4.2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesinin ise 1.3 trilyon TL’ye ulaştığı açıklandı.

YÜKSEK LİMİT GRUPLARINDA DÜŞÜK KULLANIM ORANI

50 bin TL ve altı limitli kredi kartlarında kullanım oranının artışını sürdürdüğü gözlendi. Bu çerçevede, kredi kartı limiti 50 bin TL'ye kadar olan bireylerin limitlerinin yüzde 51.6'sının borç bakiyesine dönüştüğü, daha yüksek limit gruplarındaki bireylerin ise limit kullanımının nispeten düşük seviyelerde kaldığı belirtildi.

Bireylerin tüm bankalardaki toplam limitlerine göre belirlenen gruplar incelendiğinde, 200 bin TL ve üzeri limite sahip olanların, toplam kredi kartı borçlarının yarısından fazlasını oluşturduğu görüldü.

Rapora göre, 8.7 milyon kişinin toplamda 171.3 milyar TL'lik kredi kartı bakiyesi bulunmakta olup, bu tutarın 88.3 milyar TL'si borç olarak öne çıkıyor.

SEÇİMDEN ÖNCE ÇOK KONUŞULMUŞTU

31 Mart yerel seçimleri öncesinde kredi kartlarına yönelik önlemler sıkça gündeme gelmişti. Kulislerde, ekonomik krizin etkisiyle oy kaybı yaşanabileceği için bu önlemlerin erteleneceği konuşuluyordu.

O dönem çokça tartışılan önlemler arasında şunlar yer alıyordu:

•             Kredi kartlarına taksit uygulamasının kaldırılması

•             Kredi kartı limitlerinin düşürülmesi

•             Kredi kartı faiz oranlarının artırılması

•             Asgari ödeme tutarının artırılması

•             Yüksek limitli harcamaların kısıtlanması

•             Lüks tüketim için harcama limitleri konulması