Geçen hafta, yatırımcıların odak noktasında, önemli merkez bankaları yetkililerinin yönlendirici açıklamalarının yanı sıra yoğun makroekonomik takvim yer alırken, aynı dönemde şirket karlarının beklentileri aşmaya devam etmesi risk algısını zayıflattı.
Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasındaki gevşemenin piyasa beklentilerinden daha geç olacağı sinyalini verdiğine işaret ederek, diğer Fed yetkililerinin de bu haftaki açıklamalarıyla Powell'ı desteklediğini belirtti.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler, enflasyonun ve iş gücü piyasalarının soğumasının faiz indirimini uygun hale getirebileceğini, enflasyondaki düşüş sürecinin duraklaması durumunda politika faizinin daha uzun süre sabit tutulmasının uygun olabileceğini kaydetti.
Boston Fed Başkanı Susan Collins, faiz indirimini desteklemeden önce daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, yıl sonundan önce para politikasında gevşemeye başlanmasının uygun olacağını bildirdi.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun üstesinden gelmek için sabırlı olunması gerektiğini ve daha fazla enflasyonist baskının gelip gelmeyeceğinin görülmesi gerektiğini vurguladı.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun iyi bir ilerleme kaydettiğini ancak daha gidilecek çok yol olduğunu ifade etti.
Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, faiz oranlarını ayarlamaya yönelik bir aciliyet görmediğini, enflasyon konusunda güvenin tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Logan, enflasyondaki ilerlemeyi durdurabilecek jeopolitik riskler dahil potansiyel risklere dikkat ettiklerini dile getirdi.
Bu gelişmelerle birlikte, para piyasalarındaki fiyatlamalarda güvercin beklentilerin zayıfladığı göze çarparken, Fed'in mart ayında faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 22 seviyesine indi. Bankanın mayıs ayında politika faizini 25 baz puan indirme ihtimali ise yüzde 52 olarak öngörülüyor.
Öte yandan, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ticari gayrimenkul piyasasındaki zayıflık nedeniyle bankacılık sektöründe "stres ve kayıpların" olmasını beklediğini ancak bunun bankacılık sistemi açısından bir risk haline gelmeyeceğine inandığını ifade etti.
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlere katılıp katılamayacağına ilişkin dava sürecinde, ABD Yüksek Mahkemesi üyelerinin çoğu, "ayaklanma" suçunu işlediği gerekçesiyle Trump'ın oy pusulalarında yer alamayacağına hükmetti. Trump'ın lehine bir kararın çıkması bekleniyor.
Fed'in faiz indirimlerine yönelik belirsizlikler ve açıklanan makroekonomik verilerden gelen sinyaller tahvil piyasalarında yön arayışını ön plana çıkarken, ABD Hazine Bakanlığı geçen hafta 42 milyar dolar tutarında 10 yıl vadeli tahvil satışı gerçekleştirdi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen haftayı 15 baz puan artışla yüzde 4,1750 seviyesinden kapattı.
Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip edilirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun olası bir ateşkesi reddedeceğine yönelik haber akışı, bölgedeki risklerin tekrardan artmasına neden olurken, petrol fiyatlarını da yukarı yönlü destekledi.
Brent petrolün varil fiyatı geçen haftayı yüzde 5,5'lik bir değer kazancıyla 81,7 dolardan tamamlarken, altının ons fiyatı yüzde 0,76'lık bir düşüşle 2.024 dolara geriledi.
New York borsası pozitif seyretti. Geçen hafta, şirket karlarının beklentileri aşmasıyla New York borsasında pozitif bir seyir izlendi. Şirketlerin finansal sonuçları öngörülerin üzerinde gelirken, gelecek döneme ilişkin gelir ve kar tahminleri de beklentilerin üzerine çıktı, bu da yeni zirvelerin görülmesine neden oldu.
Ayrıca, ABD'de açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocak ayında aylık bazda 2,9 puan artarak 53,4'e yükseldi. Bu, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. ABD'de, hizmet sektörü PMI 52,5'e geriledi, ancak sektörün genişlemeye devam ettiği gözlendi. Fed yetkililerinin yaptığı sözlü yönlendirmeler de pay piyasalarındaki satış baskısını sınırladı.
ABD Çalışma Bakanlığı, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aralık ayındaki artışı yüzde 0,3'ten 0,2'ye çekti. Gıda ve enerji kalemlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise aynı düzeyde kaldı. Analistler, aralık ayı enflasyon verisindeki düşüşün, Fed'in faiz oranlarını düşürme ihtiyacını azaltabileceğine işaret etti.
Geçen hafta bilançosunu açıklayan PepsiCo, beklentileri aşarken, geliri yaklaşık dört yıldır ilk kez düşüş gösterdi ve piyasa beklentilerinin altında kaldı. Birleşik Krallık merkezli çip tasarım şirketi Arm, beklentilerin üzerinde kar ve gelir açıkladı. Ayrıca, yapay zekanın satışlarını artırdığını belirterek gelecek döneme dair güçlü sonuçlar bekledi. Amerikan yazılım şirketi Palantir ve Medikal teknoloji şirketi GE HealthCare Technologies'in bilançoları da olumlu geldi.
Bu gelişmelerle birlikte, geçen hafta S&P 500 endeksi yüzde 1,37, Dow Jones endeksi yüzde 0,04 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,31 oranında değer kazandı. S&P 500 endeksi 5.026,61 puana çıkarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
12 Şubat ile başlayan haftada takvimdeki önemli veriler şöyle sıralanıyor: Pazartesi günü hazine bütçe dengesi, Salı günü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Perşembe günü New York Fed sanayi endeksi, Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, Cuma günü ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.
Avrupa borsalarında geçen hafta İngiltere hariç olmak üzere genel bir yükseliş görüldü. Analistlere göre, Avrupa'da açıklanan veriler ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret etse de enflasyonun soğumaya devam etmesi olumlu karşılandı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, tüketicilerin enflasyon beklentilerinde Aralık 2023 için bir önceki aya kıyasla gerileme yaşandı. Ancak, gelecek üç yıla dair enflasyon beklentileri arttı. Geçen hafta Almanya ve Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri açıklandı. ÜFE verileri ise Almanya'da aylık bazda düşerken, yıllık bazda artış gösterdi. İngiltere'de ise ortalama konut fiyatı güçlü bir yükseliş kaydetti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İngiliz bankalarının karlılığının güçlü olduğunu bildirirken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Sarah Breeden, politika faizinde artışa ihtiyaç duyulabileceğine ilişkin endişelerin azaldığını belirtti. Ancak, BoE Parasal Politika Komitesi Üyesi Catherine Mann, enflasyonun hala kalıcı bir şekilde yükselebileceğine dair uyarılarda bulundu.
Geçen hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi değer kaybederken, Almanya'da DAX endeksi yatay, Fransa'da CAC 40 endeksi ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise değer kazandı.
Asya borsalarında ise alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Çin'de açıklanan verilere göre TÜFE'de gerileme yaşanırken, PMI verileri istikrarlı seyretti. Japonya'da ise Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida'nın açıklamaları dolar/yen paritesini etkiledi. Ülkede finans şirketlerinin karları ise olumlu bir seyir izledi.
Gelecek hafta Japonya'da ÜFE, GSYH ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.
Borsa haftayı rekorla tamamladı
Yurt içinde, geçen hafta alış ağırlıklı seyir izleyerek yükseliş eğilimini üst üste altıncı haftaya taşıyan BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 4,39 artışla rekor seviye olan 9.045,97 puandan tamamladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yeni Başkanı Fatih Karahan ilk "Enflasyon Raporu" toplantısında, parasal sıkılığın fiyatlama davranışlarına yansımasının öngördüklerinden daha güçlü olduğunu ifade etti.
2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinin bir önceki rapordaki haliyle korunduğunu aktaran Karahan, 2024 yıl sonu tahmininin yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmininin ise yüzde 14 olduğunu kaydetti.
Karahan ayrıca parasal sıkılığın fiyatlama davranışlarına yansımasının öngörülenden daha güçlü olduğunu belirterek, "Ek bir faiz artışı gerektiğini şu an düşünmüyoruz." diye konuştu.
Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) enflasyon muhasebesi uygulamasına yönelik düzenlemeler yaptı. Düzenlemeyle 9 aylık bilançolarla halka açılacak şirketler için 15 gün ek süre verildi. Kurul, Limak Doğu Anadolu Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzına da onay verdi.
Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,7 üzerinde 30,7130'dan tamamladı.
Haftaya yurt içinde salı günü ödemeler dengesi, perşembe günü bütçe dengesi, cuma günü piyasa katılımcıları anketi ile konut satışları verileri takip edilecek.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 9.100 ve 9.150 seviyesinin direnç, 8.900 ve 8.690 puanın destek olarak öne çıkabileceğini belirtti.
AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının Aralık 2023'te 3 milyar 83 milyon dolar açık verdiğini tahmin ediyor. Ekonomistler, cari işlemler açığının 2023'te 46 milyar 98 milyon dolar, 2024 yılında ise 35 milyar 250 milyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyor.