Kurt: Bürokratik süreçlerin hızlandırılması, Türkiye'nin lojistik potansiyelini artıracak

EGEDER ve UK Logistics Firması iş birliğiyle İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen toplantıda, tıbbi cihaz ve lojistik sektörlerinin karşı karşıya kaldığı güncel zorluklar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 18:31

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (EGEDER) ile UK Logistics Firması’nın iş birliğinde sektöre yönelik hedefler doğrultusunda düzenlenen önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Tıbbi cihaz ve lojistik sektörünün temsilcilerini bir araya getiren bu toplantıda, iki sektörün karşı karşıya kaldığı zorluklar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Sektörel iş birliklerinin ve dijitalleşmenin önemi vurgulanırken, bürokratik süreçlerin hızlandırılması ve teşviklerin artırılmasının gerekliliği üzerinde duruldu. Lojistik ve tıbbi cihaz alanındaki sorunların ele alındığı toplantı, sektörlerin sürdürülebilir büyüme hedeflerine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.

KURT: BÜROKRATİK SÜREÇLERİN HIZLANDIRILMASI GEREKİYOR

Sektördeki teşviklerin artırılması gerektiğini dile getiren UK Logistics Firma Yöneticisi Kerim Kurt, “Bu yıl, özellikle uluslararası taşımacılıkta hızlanmayı ve yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz. Dijitalleşmenin de lojistik süreçlerimizi hızlandıracağını düşünüyoruz. E-ihracat, lojistik sektörü için yeni bir nefes oldu diyebilirim. Küçük işletmelerin bile global pazara açılmasını sağladı ve lojistik taleplerini artırdı. Pandemiden sonra esnek ve hızlı çözümler daha da önemli hale geldi. Özellikle depolama ve dağıtımda esneklik kazandıran yeni teknolojiler ve Türkiye, stratejik konumuyla lojistikte önemli bir merkez olma potansiyeline sahip. Ancak, teşviklerin artırılması ve bürokratik süreçlerin hızlandırılması gerekiyor. Ana sıkıntılar arasında yüksek maliyetler, gümrük işlemlerindeki yavaşlık ve nitelikli personel eksikliği var. Ayrıca, sürdürülebilirlik konusunda da sektörün biraz daha mesafe kat etmesi gerekiyor. Lojistik, dünya ekonomisinin görünmeyen kahramanı. Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konularında adım atan firmalar, gelecekte sektöre yön verecek” sözlerine yer verdi.

AKGÜN: TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ BÜYÜK ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA

Derneklerinin 33 yıldır tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösterdiğine ve ilk sivil toplum kuruluşu olarak sektörün büyümesine öncülük etmesinden gurur duyduklarını ifade eden EGEDER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Akgün, derneğin çalışmalarına ve geleceğe yönelik vizyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Tıbbi cihaz sektörünün büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Akgün, “Türkiye’deki tıbbi cihaz sektörü, son yıllarda hızlı bir gelişim göstermiş olsa da global standartlara uyum sağlama noktasında hala büyük zorluklarla karşı karşıya. Bu noktada derneğimiz, üyelerimize uluslararası standartlara uygun çözümler sunarak, sektördeki farkındalığı artırma ve iş birliklerini güçlendirme hedefiyle çalışıyor. Özellikle Medical Device Regulation (MDR) gibi kritik regülasyonların uygulanması konusunda eğitimler, seminerler ve bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, üyelerimizin bu süreçlere adaptasyonunu kolaylaştırıyoruz. Bu regülasyon, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm tıbbi cihaz üreticileri için büyük bir adım olup, güvenlik ve kalite standartlarının yükselmesine katkı sağlıyor.  Sadece regülasyonlara uyum sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda üyelerimizin küresel arenada rekabet gücünü artırmak için iş birlikleri yapıyoruz. 26 Eylül'de gerçekleştirdiğimiz Geleneksel Üye Buluşması’nda bu iş birliklerinin sektöre olan katkısını bir kez daha gördük. UK Logistics gibi değerli sponsorlarımızın desteği, tıbbi cihaz sektörünün gelişiminde kilit rol oynuyor. Düzenlediğimiz ulusal ve uluslararası etkinlikler, üyelerimize sunduğumuz eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile sektöre yön vermeye devam ediyoruz. Bu çalışmalarımız gelecekte daha da güçlenecek. Birlikte daha büyük adımlar atmaya devam edeceğiz” diye aktardı.