Pamuk'ta hasat başladı

İzmir'in Menemen ilçesinde 'beyaz altın' olarak bilinen pamuğun hasadı başladı

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 10:30

Menemen Ovası'nda pamuk hasat süreci, bembeyaz pamukların tarlaları kaplamasıyla görsel bir şölen sunuyor. Pamuk tarlaları, adeta kartpostallık manzaralar yaratıyor.

Pamuk hasadı, tarlalarda pamuk toplama makineleri ile gerçekleştiriliyor. Toplanan pamuklar, kapalı traktörlerin kasalarına aktarılıyor ve hemen ardından alıcılara ulaştırılıyor. Pamuk, çırçır (ayrıştırma) sanayisi için ham madde niteliği taşırken, lifleri tekstil sanayisinde, çekirdekleri yağ ve yem sanayisinde, linterleri ise kâğıt sanayisinde kullanılıyor. Bu nedenle pamuk, ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip.

'Beyaz altın' diyorlar ama bizim için artık bu terimin anlamı kalmadı

Pamuk üreticisi Eşref Dinç, “Pamukları şu anda topluyoruz. Verim güzel ama fiyatlardan memnun değiliz; fiyatlar çok düşük. 'Beyaz altın' diyorlar ama bizim için artık bu terimin anlamı kalmadı, çünkü kazanç sağlamamız gerekiyor” dedi.

Bir diğer pamuk üreticisi Erdal Sakarya ise, “Fiyatlar düşük ama yapacak bir şey yok. Mecbur toplayacağız, ne kadar düşük olursa olsun. Çiftçilik yapıyorsak, bu işi sürdürmek zorundayız” şeklinde konuştu.