Muhabir- Merve Ağrıç/ Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı ve Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye'nin ekonomi politikalarına yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin mevcut ekonomik stratejilerini ve atması gereken adımları değerlendiren Demirtaş, ‘Türkiye'nin Yapmaya Çalıştığı ve Yapması Gerekenler’ başlığı altında çarpıcı tespitlerde bulundu. Demirtaş, Türkiye'nin halihazırda uygulamaya çalıştığı politikaları eleştirerek, dolar/TL kurunu baskılamaya ve ücretleri düşük tutmaya yönelik hamlelerin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Bu durumun ihracatçı ve turizm sektöründe ciddi daralmalar yaratabileceğine dikkat çeken Demirtaş, enflasyonu hızlı bir şekilde düşürme çabasının da ekonomik dengeleri bozabileceğini belirtti. Ücretlerin baskılanmasının asgari ücretle çalışan kesimi olumsuz etkileyeceğini ve banka kredilerinin geri dönüşlerinde büyük sorunlar yaşanabileceğini vurguladı.
ÜCRETLERİN BU ŞEKİLDE BASKILANMASI, ASGARİ ÜCRETLİNİN İMHA OLMASINA YOL AÇARProf. Dr. Demirtaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
Türkiye'nin Yapmaya Çalıştığı ve Yapması Gerekenler:
Yapmaya Çalıştığı:
1) Dolar/TL'yi iyice baskılayıp,
2) Ücretleri iyice baskılayıp,
3) İhracatçı, Turizmciyi iyice boğup,
4) Türkiye'yi, Yunanistan, İtalya, İspanya'dan Pahalı yapıp,
5) Enflasyonu hemencecik düşürmeye çalışmak...
Buna can dayanmaz. Ücretlerin bu şekilde baskılanması, Asgari ücretlinin imha olmasına yol açar. Banka Kredilerinde Geri Dönüşlerde facialar baş gösterir.
Yapması Gereken:
1) Dolar/TL'yi hızlı bir şekilde 38'e bırakıp
2) Asgari Ücrete baskıyı biraz azaltıp
3) İhracat ve Turizm üzerindeki baskıyı azaltıp
4) Türkiye'yi çok ucuz olmasa da pahalı olmaktan çıkarıp
5) Enflasyon hedefini 2026'ya yaymak.
6) Faizlerin Kasım-Aralık ayında Sembolik de olsa indirilmesi. Aksi Takdirde, Halk bu plana isyan edecektir ve plan çalışmadan ortadan ikiye ayrılacaktır.
Ayrıca Yapılması Gerekenler:
1) Swap Piyasalarının Tamamen Açılması
2) Dövizin tamamen serbest bırakılması
3) YARI-Demir-Perde Gerisi Ülke olmaktan Vazgeçilmesi
4) Hiçbir zaman yapılmayan yapısal reformların yapılması.