Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur?

İş döngüsü daralması olarak ifade edilen resesyon teriminin anlamı merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz…

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2024 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2024 15:18

Ekonomik bir terim olan resesyonun kelime anlamı merak konusu oldu ve arama motorlarında aratılıyor. Biz de sizin için merak edilen tüm detayları derledik. Peki resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur? İşte detaylar…

Resesyon nedir?

Resesyon veya durgunluk, ekonomik aktivitelerde genel bir azalma görüldüğünde meydana gelen bir iş döngüsü daralması olarak ifade edilir. Genellikle, harcamalardaki geniş çaplı bir düşüş (talepte olumsuz bir şok) bu durumu tetikler. Finansal krizler, dış ticaret şokları, arz şokları, ekonomik balonların patlaması veya büyük çaplı insan kaynaklı ya da doğal afetler (örneğin, pandemi) gibi çeşitli faktörler durgunluğu başlatabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde resesyon, "ekonomik faaliyetlerde yaygın olarak görülen ve birkaç aydan uzun süren, genellikle reel GSYH, reel gelir, istihdam, sanayi üretimi ve toptan-perakende satışlarda belirgin bir düşüş" olarak ifade edilir. Avrupa Birliği de benzer bir tanım kullanmaktadır. Birleşik Krallık'ta ise resesyon, art arda iki çeyrek negatif ekonomik büyüme olarak bilinir.

Resesyon olursa ne olur?

Bu tip bir ekonomik durgunluk, dünya çapında ticaretin gerilemesine, uluslararası finansal piyasalarda belirsizliğin artmasına ve genel olarak küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasına yol açabilir. Küresel resesyonun etkileri, özellikle ticaret ve yatırım bağları kuvvetli olan ülkeler arasında hızlı bir şekilde yayılma gösterir.