TOSBİ 30 yaşında

Tire Organize Sanayi Bölgesi, 30. kuruluş yılını düzenlenen görkemli bir törenle kutladı

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 12:36

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ)'nin 30. Yıl kutlamasına Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, dönemin Tire Kaymakamı ve TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcısı olan Esenyurt Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile sanayiciler katıldı.

EBSO Başkan Yardımcısı ve TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, TOSBİ’nin organize sanayi bölgelerin “Anka Kuşu” olduğunu söyledi. Akdaş, bölgenin temellerinin 1994 yılında, 4,1 milyon metrekarelik bir alanda hiçbir kredi desteği alınmadan atıldığını hatırlatarak “Bugün 91 fabrikamızda 7 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. 13 farklı ülkeden 17 yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmeyi başaran TOSBİ, 2023 yılı itibarıyla 350 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Ancak hedefler bununla sınırlı değil; 2024 yılında 500 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Bu başarı sadece geçmiş yatırımların değil, TOSBİ’nin geleceğe yönelik vizyonunun bir göstergesidir” diyerek bölgenin büyüme yolunda ilerlemeye devam edeceğinin anlattı. 

3 MÜJDE BİRDEN

TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, 2025 yılı itibarıyla Dünya Bankası destekli projelerle atık suyun geri kazanımı ve arıtma tesislerinin modernizasyonunun sağlanacağını, bölgede bir kreş yapılacağını ve sanayi için nitelikli iş gücü yetiştirecek bir meslek lisesi inşa edileceğini müjdeledi.

İZMİR’İN İLK YEŞİL OSB OLACAK

TOSBİ’nin sera gazı emisyonlarını kontrol altına almak amacıyla başlatılan Kurumsal Karbon Ayak İzi Takibi çalışmaları da dikkat çeken Akdaş, bu çalışmalarla 2019 yılında karbon ayak izini 689 ton CO2/yıl seviyesine düşürmeyi başardıklarına dikkat çekti. Akdaş “TOSBİ’nin İzmir’in ilk Yeşil OSB sertifikasına sahip bölgesi olma hedefiyle ilerlemeye devam ediyoruz” dedi.

BAŞARININ ANAHTARI 

TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, 30 yıllık bu başarı hikayesinin arkasında ekip çalışması olduğunu vurgulayarak, “Başarı ancak birbirine inanan, güvenen insanlarla gelir. Ne mutlu ki biz 51 çalışanımızın emeğiyle bu günlere geldik” dedi. TOSBİ’nin başarısının temelinde, sanayicilerin, çalışanların ve bölge yönetiminin ortak emeği ve azminin yattığını ifade eden Akdaş, TOSBİ’nin gelecekte de İzmir ve Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya devam edeceğini belirtti.

GENİŞLEME VE YENİ YATIRIMLAR

TOSBİ’nin 30 yıllık başarı hikayesi, büyüme yolundaki kararlılığını da gözler önüne serdi. Metin Akdaş, bölgedeki sanayi parsellerinin tamamen tahsis edildiğini ve boş alan kalmadığını belirterek, yeni genişleme alanları için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan istişareler sonucunda 530 bin metrekarelik yeni bir alanın sanayicilere tahsis edileceğini belirten Akdaş, aynı zamanda yine ayrıca 750 bin metrekarelik mera alanı ile bölgenin toplamda 1 milyon 470 bin metrekarelik genişleme projesinin sürdüğünü açıkladı.

SANAYİCİLERE TEŞEKKÜR

TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, sanayicilerin katkılarıyla TOSBİ’nin, Yeşil Tire’ye yakışan bir Yeşil Organize Sanayi Bölgesi haline geldiğini belirterek teşekkürlerini sundu. Sanayiciler ve bölge çalışanlarının TOSBİ’yi bugünkü başarılı konumuna taşıdığına dikkat çeken Gürler, 30. yıl kutlamalarının bundan sonraki başarılara da kapı aralayacağını söyledi.

ORTAK AKIL VE DAYANIŞMANIN BAŞARISI

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TOSBİ’nin 30 yıl önce başladığı yolculukta ortak akıl ve dayanışma ile başarıya ulaştığını vurguladı. İzmir’in sanayi alanındaki gelişiminin en büyük nedeninin organize sanayi bölgelerinin alt yapılarının tamamlanmış olması olduğunu belirten Yorgancılar, TOSBİ’nin bu başarı hikayesine katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

İŞ BİRLİĞİNE DEVAM

Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, TOSBİ’nin ilçeye ve ülke ekonomisine katkılarını vurgularken, belediye olarak bölgeye destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Okuroğlu, TOSBİ’nin altyapı sorunları ve sosyal yaşam alanları için gerekli iş birliklerinin süreceğini belirtti. Dönemin Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu da törende yaptığı konuşmada, TOSBİ’nin kuruluş sürecinde ve gelişiminde katkıda bulunmaktan duyduğu gururu ifade etti. Çobanoğlu, bölgedeki sanayi yatırımlarının ekip çalışması ile bu noktaya geldiğini belirterek, TOSBİ’nin gelecekte de başarılarına başarı katacağına inandığını söyledi.