TÜRK-İŞ, Eylül 2023 Açlık ve Yoksulluk sınırını açıkladı. O rapora göre, dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 13 bin 334 TL. Gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamaları için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) ise 43 bin 433 TL.
TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklama şöyle: “Bilhassa son iki yıl içinde aşırı yükselen gıda fiyatları bireyleri ve aileleri çok olumsuz etkiledi. Gıda fiyatlarının artmasında öncelikle yetersiz üretimin olması, tarımsal üretim girdilerinde maliyet artışları ile üretim, tedarik ve satış zinciri içerisinde orantısız fiyat değişimleri önemli rol oynadı. Kuşkusuz emeğin milli gelirden aldığı payın giderek gerilemesinin bir sonucu olarak yoksul daha da yoksullaştı. Bu süreçte, artan ücret gelirine rağmen devam eden yüksek fiyat artışları hayat pahalılığını dayanılmaz noktalara taşıdı. Özellikle dolaylı vergilerdeki artış, gelir vergisinde bu aylarda giderek yükselen oranlar ücretli çalışanların gelirlerini daha da aşındırdı. Uygulanması gereken gelir politikasında esas olması gereken, gelirlerin gerçek enflasyon seviyesinden daha fazla artması ve insana yakışır yaşam koşullarını sağlayacak düzeyde harcamayı karşılayacak seviyede refahın adil paylaşılmasıdır.”
YAŞAMA MALİYETİ HER AY ARTIYOR
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Eylül ayı sonucuna göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 13 bin 334,13 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 43bin433,65 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 17 bin 336,25 TL’ye yükseldi.
TÜRK-İŞ’in verilerine göre ‘mutfak enflasyonu’ndaki değişim ise Eylül 2023’te şu şekilde; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 9,31 oranında gerçekleşti. Sekiz aylık değişim oranı ise yüzde 64,00 olarak tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 84,04 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 106,21 olarak hesaplandı.
Araştırmanın tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz:
https://www.turkis.org.tr/turk-is-eylul-2023-aclik-ve-yoksulluk-siniri/
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Türkiye’nin karanlık geleceği: Gıda enflasyonu