Türk mobilya ihracatçılarının gözü Fas’ta

Son 22 yılda 15 basamak yükselerek 8. sıraya çıkan Türk mobilya sektörü, ilk beş ülke arasına girmek için ihracat pazarlarındaki ataklarına devam ediyor. Türk mobilya ihracatçıları, ekim ayında Fas’a, kasım ayında ise Hindistan’a önemli bir çıkış yapmayı planlıyor

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 10:14

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Afrika’ya açılan kapı niteliğindeki Fas’ta 7-11 Ekim 2024 tarihleri arasında bir “Mobilya Ticaret Heyeti” düzenleyecek. Fas’a gidecek kafilede 22 Türk firmasında 36 iş insanı yer alacak. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Fas’ın yıllık 700 milyon dolarlık mobilya ithalatında ikinci büyük tedarikçi konumunda olduklarını belirterek, Fas’ın mobilya ithalatındaki yüzde 15’lik pazar payıyla ikinci sırada yer aldıklarını ve lider Çin’i geçme hedefi doğrultusunda çalıştıklarını ifade etti.

Hedefimize ulaşma konusunda inancımızı güçlendiriyor

Türkiye'nin Fas’a mobilya ihracatı son 5 yılda yüzde 100’ün üzerinde bir artış göstererek 52 milyon dolardan 105 milyon dolara yükseldi. Gürle, “Aralık 2023’te URGE Projemiz kapsamında Fas’a ilk ticaret heyetimizi göndermiştik. Bu sefer sektörel bir ticaret heyeti düzenliyoruz. Batı Afrika’nın ticaretinde Fas kritik bir rol oynuyor. Türkiye ve Fas arasında 2004 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA), iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişiminde önemli bir etken oldu. Türk şirketlerinin Fas’ta inşaat, enerji, lojistik ve turizm sektörlerinde çeşitli yatırımları bulunuyor. Ayrıca, birçok Türk mobilya firması Fas’ta mağazalar açarak, bu bölgede İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeleri geride bırakmayı başardı. Ticaret heyetimiz sayesinde yeni iş birlikleri kurarak Çin’i geçerek birinci olacağımıza inanıyoruz. Hedefimiz, Fas’ın mobilya ithalatındaki yüzde 15 olan pazar payımızı yüzde 25’e çıkarmak. 22 firmadan 36 iş insanının katılımı bu hedefimize ulaşma konusunda inancımızı güçlendiriyor” dedi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör ise 2024 yılı ilk sektörel ticaret heyetini 5-9 Mayıs 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiklerini belirtti. Güngör, 7-11 Ekim 2024 tarihlerindeki Fas Mobilya Ticaret Heyeti’nin ardından, kasım ayında Hindistan’a yönelik bir ticaret heyeti düzenleyerek 2024 yılı pazarlama faaliyetlerini tamamlayacaklarını dile getirdi.

100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz

Türkiye ile Hindistan arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda önemli bir hız kazandığını belirten Güngör, “Bu ticaretin ana unsurlarından biri mobilya sektörü. Mobilya sektörümüz, özellikle Hindistan’daki büyüyen orta sınıf ve kentleşme süreciyle birlikte önemli bir ihracat kalemi haline geldi. Hindistan’ın sıcak ve nemli iklimine uygun kaliteli malzemelerle estetik tasarımlarla üretilen dayanıklı Türk mobilyaları, Hindistanlı tüketicilerin tercihleri arasında yer alıyor. Türk mobilyalarının uzun ömürlü ve fonksiyonel yapısı, bu beğeniyi daha da artırıyor. 2020 yılında 7,7 milyon dolar olan ihracatımız, 2023 yılında 17 milyon dolara ulaştı. Bu ticaret heyeti aracılığıyla, Hindistan’a mobilya ihracatımızı orta vadede 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi

Dünya mobilya sektörünün 500 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaştığını kaydeden Güngör, “2023 yılında Türk mobilya sektörü olarak 4,6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Döviz kurundaki artış, Türkiye’deki enflasyon rakamlarının gerisinde kalmasına rağmen rekabetçiliğimizde zorluklar yaşıyoruz. Ancak ayakta kalmak adına üretim ve ihracat yapmaya devam ediyoruz. Daha katma değerli ihracat gerçekleştirmek için tasarıma yatırım yapıyoruz. Bu yıl 4. kez düzenlediğimiz Ezberbozan Tasarım Yarışması ile mobilya sektörü ile tasarım dünyası arasında güçlü bağlar kurmayı amaçlıyoruz. Şu anda 3,5 dolar seviyesinde olan ortalama ihraç fiyatımızı 6 dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2025 yılında Nijerya, Senegal, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik mobilya ticaret heyetleri düzenlemek ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Chicago’da gerçekleşen Neocon Show’a Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlemek için çalışmalarını sürdürüyor.