Türkiye e- ticarette potansiyelinin gerisinde

Türkiye’nin e- ticaret hacmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Kahraman, ülkemizin e-ticaretin 2023 yılında yaklaşık yüzde 116 arttığına ancak buna rağmen mevcut potansiyelinin gerisinde olduğuna dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 08:56

İLKSES Gazetesi'nden Ayselin Uzun'un haberine göre; Geçtiğimiz hafta katıldığı programda Türkiye’nin diğer ülkelere nazaran e-ticarette geri kaldığını belirten, CHP Milletvekili Mahir Polat, buna birinci sebep olarak ülkemizde internet hızının oldukça yavaş olmasını gösterdi. Bunun üzerine gözler uzmanlara çevrilirken, Türkiye’nin e- ticaret konusunda beklenen atağı yapamamasının sebeplerini değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Serpil Kahraman, “Türkiye’de e-ticaretin mevcut potansiyelinin geride olduğunu düşünsem de esasen dünya genelinde e-ticaret şirketlerinin büyük çoğunluğunun başarısızlıkla sonuçlandığı da aşikâr. Bu doğrultuda evet her ne kadar internet kullanım hızı da e-ticareti etkileyen bir faktör olsa da özellikle müşteri memnuniyeti/müşteri destek süreçleri, süre gelen tüketici alışkanlıkları ve SEO olarak ifade ettiğimiz “arama motorları optimizasyonu” gibi sorunların veya zayıflıklarının da belirleyici olduğunu düşünmekteyim” diye konuştu.

KAHRAMAN: YAKLAŞIK YÜZDE 116 ARTTI

Söylenenin aksine Türkiye’de e- ticaretin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 116 artarak 1,85 trilyon TL’ye ulaştı belirten Kahraman, “Bildiğiniz üzere, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye’de e-ticaretin görünümü raporu yayınlandı. Rapora göre ülkemizin e-ticaret hacmi 2023 yılında, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 116 artarak 1,85 trilyon TL’ye ulaştı. İşlem hacminin 2024 yılında 3,4 trilyon TL’ye ulaşması bekleniyor. E-ticaret hacminde en büyük payı alan sektörler ise sırasıyla, beyaz eşya, küçük ev aletleri, giyim, ayakkabı ve aksesuarlar oldu. Dünyada en fazla e-ticarete konu olan ülkeler ABD, Çin ve Birleşik Krallık. Tabi bu rakamları sadece işlem hacmi değil, işlem adedi ve ticaret payı ile değerlendirmek daha doğru olacaktır. Aynı şekilde internet hızından ziyade internet kullanıcı sayısı da önemli bir faktör. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, ülkemiz internet kullanımında 17.sırada. Nüfusun daha ziyade 16-64 yaş arasının interneti haliyle bir anlamda e-ticareti de kullanan kesimini oluşturacağını düşünürsek, yaklaşık 54 milyon kişiyi esas almak daha doğru olacaktır” açıklamasında bulundu.

Haberin devamı İLKSES Gazetesi'nde...