Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden Prof. Dr. Sefer Şener, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetiminin etkilerini AA muhabiriyle yaptığı değerlendirmede değerlendirdi. Şener, Orta Vadeli Program'ın ekonomiye yönelik yol haritasının belirlenmesinin piyasalara olumlu bir hava kattığını belirtti. Enflasyonla mücadelede belirlenen yol haritası, politika faizinin beklenen enflasyona yakın bir düzeyde yüzde 8,5'ten yüzde 45'e çekilmesi ve 2023'te yüzde 4,5'lik bir büyüme hedefinin yakalanmasının, uluslararası bakış açısında Türkiye'ye yönelik algıyı değiştirmeye başladığını ifade etti.
Ayrıca, Prof. Dr. Şener, son on aylık dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinin yeniden 130 milyar doların üzerine çıkmasının, 2023'te 45 milyar dolarla kapanan cari açığın bu ay itibarıyla 36-37 milyar dolar seviyelerine gerileyecek olmasının, bütçe açığının (Maastricht kriterlerinin altında) ve gri bölgeden çıkış için gösterilen çabaların not artırımında önemli unsurlar olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Sefer Şener, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ülkeye daha fazla yabancı yatırım çekme, uluslararası piyasalardan kamu ve özel sektörün daha ucuz sermaye temin etme ve ekonomideki pozitif beklentilerin artması gibi sonuçlar doğuracağını belirtti. Şener, enflasyonda temmuz ayından itibaren önemli düşüşler yaşanması ve makro ihtiyati tedbirlerin alınması durumunda, yıl sonuna doğru diğer derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'ye ilişkin not artırımlarına gidebileceğini öngördü.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise Fitch'in kredi notunu yükseltmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Kredi notunun yükseltilmesinin, görünümün ''durağandan'' ''pozitife'' çıkarılmasıyla birlikte gerçekleşmesinin daha olumlu bir gelişme olduğunu belirten Aslanoğlu, para politikasındaki sıkılaşmanın ve cari işlemler açığındaki beklenenden fazla gerilemenin etkili olduğunu dile getirdi.
Aslanoğlu, para politikasındaki sıkılaşmanın ve cari işlemler açığındaki azalmanın döviz talebini düşürücü ve finansman tarafında sorunu azaltıcı etkileri olduğunu vurguladı. Seçim sonrasında benzer politikaların devam etmesi durumunda diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da not artırımlarının gelebileceğini belirtti.