Zeytinde istikrarlı piyasa koşulları oluşturulacak

Kestelli “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenmeler (OASIS) Projesi” ile üretim maliyetlerini düşürerek daha istikrarlı piyasa koşulları oluşturmayı hedeflediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 12:48

İzmir’de Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EIASME) tarafından Tek Pazar Programı (SMP COSME) kapsamında Avrupa Tarım-Gıda Sürdürülebilirlik Küme Ortaklıkları çağrısı altında desteklenmeye hak kazanan “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenmeler (OASIS) Projesi” açılış toplantısı İZQ Girişimcilik merkezinde gerçekleşti. 3 yıl sürecek olan projenin her ülkeden 50 KOBİ olmak üzere toplam 150 KOBİ’ye eğitimler verileceğini ifade eden İzmir Ticaret Odası Başkanı Işınsu Kestelli, üretim maliyetlerini düşürerek daha istikrarlı piyasa koşulları oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

GIDA GÜVENLİĞİ EN TEMEL ÖNCELİĞİMİZ

Projenin Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı tarafından Tek Pazar Programı altında açılan “Sürdürülebilir Tarım-Gıda Kümeleri” çağrısı altında, Avrupa çapında fon almaya hak kazanan 2 projeden biri olduğunu ifade eden Kestelli, “İtalya ve İspanya’dan ortaklarımız ile hayata geçirmekte olduğumuz projenin toplam bütçesi 997 bin 764 euro olup, yüzde 90 oranında Avrupa Birliği fonu sağlanıyor. İzmir Ticaret Borsası, olarak sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin kurulması ve gıda güvencesinin sağlanmasının en temel önceliğimiz olması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

PROJE İLE GIDA KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bu projeyle, Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin iklim değişikliğinin neden olduğu dış etkenlere karşı kırılganlıklarını azaltmayı hedeflediklerini aktaran Kestelli, “Teknolojinin benimsenmesi ile üretim süreçlerinde gıda kaybı ve atıklarını azaltarak kaynak verimliliğini arttırmayı planlıyoruz. Projeyle, Türkiye, İtalya ve İspanya’da saha ziyaretleri yanı sıra iyi uygulama örneklerinin tespit edilmesi ve tanıtımı faaliyetlerini gerçekleştireceğiz” dedi.

TÜRKİYE HAK ETTİĞİ YERİ ALMALI

Tüm Avrupa’da sunulan yüzlerce proje içerisinde 2 tane projeden biri olduğunu ve 3 milyon euroluk kaynak içerisinde yaklaşık 1 milyon euronun üzerinde kaynağı alarak bir başarı gösterdiğini söyleyen Dışişleri Bakanlığı, AB Dairesi Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, "AB projeleriyle ilgilenen, bunu Türkiye'de koordine eden bir kurum için bu 2 proje gerçekten elde edilen önemli bir sonuç. AB fonlarının Türkiye'de kullanılmaya başladığı dönemden beri hep hayal ettiğimiz bir projeydi bu, çünkü Türkiye bu alanlarda lider ve öncü olmalı, hak ettiği yeri almalı" diye konuştu.

DÖNÜŞMEZEK ÜRÜN SATAMAYIZ

Türkiye'nin iklim değişikliğinin etkilerine karşı dönüşmezse ürün satamayacağını ifade eden Özcan, "Bu nedenle iklim değişikliğinin etkilerine kendimizi ne kadar hazırlarsak, ne kadar öncü rol oynarsak bizler için kıymetli olur. Bu nedenle. Tüm AB fonları içerisinde bu konuyu öne çıkarmaya başladık. Tüm karar alıcıların buna kayıtsız kalması mümkün değil. Oasis projesi de bu hedefe çok uygun. Amaç zeytincilik ve gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bu süreçle ilgili gelişimine katkı sağlamak. Bunu yaparken enternasyonal yapmak. Sektörün önde olduğu diğer ülkedeki deneyimleri görmek, bir işbirliği ortaya koymak ve işletmelerin hazırlığını el birliği ile gerçekleştirmek önemli. Kısa vadede buna benzer çağrıları çok göreceğiz" dedi.

KOBİ’LERİN DESTEĞE İHTİYACI VAR

“KOBİ’lerin desteklemeye ihtiyacı var”

Böylesi bir projenin en çok İzmir’e yakışacağını belirterek sözlerine başlayan KOSGEB İzmir İl Müdürü Levent Arslan, “İş dünyasına ilişkin yeşil dönüşüm trendi var. Bu trend tabii ki büyük ve kurumsal şirketler sahip oldukları hem insan kaynağı hem finansal kaynaklarla dönüşümün kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar. KOSGEB’in de hedef kitlesi olan KOBİ’lerin bu yönde bazı desteklere ihtiyacı var. KOSGEB olarak biz Dünya Bankası fonlarıyla bir yeşil sanayi destek programını uygulamaya koyduk” dedi.

HEDEF 650 BİN TON ZEYTİNYAĞI

Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda 650 bin ton zeytinyağı 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin hedefini yakalayacağını söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Şarman, proje kapsamında, küresel iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konusunda farkındalık artırma, kaynak verimliliği, atık yönetimi, temiz üretim yaklaşımları ve süreç yönetimi konularında eğitimler yanı sıra Yeşil Dönüşüm Danışmanları tarafından mentörlük destekleri verileceğini dile getirdi.