Girişimci ruhlu ve iyi bir fikri olduğuna inanan kişiler için nasıl şirket kurabileceklerini araştırdık. Kendi işinin patronu olmak isteyen kişilere rehber olacak bu yazımızda nasıl şirket kuracağınızı 10 adımda listeledik. İşte bir şirket kurmak için bilmeniz gerekenler…
Ne tür bir şirket açacağınıza karar vermeniz ile başlayan şirket kurma süreci şu şekilde işlemektedir;
1. Şirket planı hazırlamak
Öncelikle kurmayı hedeflediğiniz şirketin stratejilerini, hedeflerini, kaynaklarını ve finansal planlarını içeren bir şirket planı oluşturmakla başlayın.
2. Şirket türünü belirlemek
İhtiyaçlarınıza ve hedeflerinize yönelik olarak belirleyeceğiniz şirket türü de oldukça önemlidir. Şirket türleri kendi içerisinde limited şirket, anonim şirket, kooperatif, esnaf ve serbest meslek sahibi şeklinde ayrılmaktadır. Yapmayı planladığınız işe yönelik olarak size uygun olan şirket türünü belirleyebilirsiniz. Şirket türünün belirlenmesi, şirket yapısı, sermaye miktarı, vergi oranları ve yasal sorumlulukları gibi birçok faktörün belirleyicisi rolünde olduğundan dikkat edilmesi gerekir.
3. Şirket adını belirlemek
Şirket adınızı belirlerken ince eleyip sık dokumanızı tavsiye ederiz. Şirket adı, şirket türünüz ne olursa olsun ve neyin satışını yapıyor olursanız olun oldukça önemlidir. Müşterilerin aklında adınız ile var olacağınızdan akılda kalıcı, eşsiz ve sunduğunuz hizmet/ ürün ile ilişkili bir şirket adı seçmenizde fayda var. Bu noktada seçtiğiniz şirket adını tescil ettirmeniz de son derece önemlidir.
4. Sermaye miktarını belirlemek
Sermaye miktarınızı bir şirket kurmadan önce ortaya koymanız, ne tür bir şirket kuracağınızı ve nasıl bir iş ortaya koyacağınızı belirleme noktasında size yol gösterecektir. Mevcut sermaye birikiminizi aşacak bir iş ortaya koymaya çalışmanız sizi zora sokacağından sermaye miktarınıza göre bir iş belirlemeniz önemlidir.
5. Şirket Esas Belgesi almak ve onaylatmak
Şirket kurma noktasında anayasa niteliği taşıyan Şirket Esas Belgesi, ortaklar aracılığı ile kurulmakta olan bir şirketin ortakları arasında düzenlenen yazılı sözleşmeyi ifade eder. Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tasdiklenen bu yazılı belge ortaklığın tüzel kişilik kazanması, izin ve tescil gibi farklı işlemlerin de yerine getirilebilmesi adına imzalanması gerekli olan bir belgedir.
6. Ticaret sicil kaydını yaptırmak
Ticaret sicil kaydı, şirketinizin resmi olarak tanınırlık kazanıyor olması için gerekli bir prosedürdür. Bu sayede şirket adresi, şirketin vergi numarası, şirketin yönetim kurulu ve hissedarları, ilgili sicil kaydı sayesinde bilinirlik kazanır.
7. Vergi numarası almak
Ticaret sicil kaydında olduğu gibi vergi numarası da bir şirketin resmi olarak tanınırlık kazanması açısından son derece önemlidir. Vergi numarası sayesinde şirkete ait vergi beyannameleri hazırlanıp, ödemeler gerçekleştirebilirsiniz.
8. Ticari defter oluşturmak
Sahip olduğunuz şirketin finans durumunu takip etmek adına kullanılan resmi kayıtlardır ticari defterler. Şirketinize ait vergi beyannameleri hazırlayabilme noktasında size yardımcı olması için ticari defterlerden faydalanabilirsiniz.
9. Sanayi kuruluşlarının Sanayi Odası’na kayıt yaptırması
Ticaret siciline kayıtlı olan tacirler ile birlikte 5’inci maddeye ilişkin olarak sanayici ve deniz taciri sıfatını taşımakta olan tüm gerçek ve tüzel kişiler ile birlikte bu kişilere ait şubeler ve fabrikalar, bulundukları yerlere en yakın odaya kayıt yaptırmak zorunda olduklarından şirket kurma noktasında sanayi odalarına başvurmak önem taşımaktadır.
10. İşyeri açmak için belediyeden ruhsat almak
Belediyeden iş yeri açmak için ruhsat alırken, tamamlamanız gereken çeşitli evraklar bulunur. Belediyenin iş yeri ruhsatı için ayrılan birimi tarafından istenen bu evraklar usulüne göre tamamlanır ve ön incelemenin yapıldığı bölüme teslim edilir. Evrakların kontrolünün ardından kişiye evrakların eksiksiz olduğunu ifade eden bir belge verilir. Ardından gerekli prosedürlere göre işyeri evrakı işyeri sahibine iletilir. İşyeri açma noktasında belediye ruhsatı olmazsa olmaz evraklardan biridir ve mutlaka alınmış olması beklenir.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kredi notu 10 adımda nasıl yükseltilir?