Bursa’da hangi dağlar var? Bursa’daki en yüksek dağ hangisi?

Bursa, her yıl milyonlarca ziyaretçi alan hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça sevilen bir kış turizmi şehridir. Kenti ziyarete gelen turistler Bursa’daki diğer dağlar hakkında da bilgi sahibi olmak için arama motorlarında “Bursa’da hangi dağlar var? Bursa’daki en yüksek dağ hangisi?” gibi sorular aratmaya başladılar. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlası araştırdık. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 16:20

Kış turizmi ve güzel manzaraları ile bilinen ülkemizin gözde kentlerinden Bursa’ya son zamanlarda ilgi hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça arttı.  Bu süreçte “Bursa’da hangi dağlar var? Bursa’daki en yüksek dağ hangisi?” gibi sorular oldukça merak konusu haline geldi. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

 Bursa’da hangi dağlar var?

Karadağ

Karadağ, Türkiye'nin Bursa iline bağlı Karacabey ilçesinin kuzeybatısında bulunan bir dağdır. Marmara Denizi ile Karacabey Ovası'nı birbirinden ayırır ve etrafı tamamen ormanlarla kaplıdır. Ihlamur, kayın, meşe ve kestane gibi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Dağın en yüksek noktası 833 metre yüksekliğindedir. Karadağ kütlesi, Susurluk Nehri'nin keserek Mudanya tepelerinden ayırdığı bir boğazla ayrılır. Mudanya tepeleri genellikle plato özellikleri gösteren hafif engebeli düzlüklerdir ve genellikle kıyıdan yükseklere doğru yükselirler. Türkiye'de tüketilen ıhlamurun üçte biri Karadağ'dan sağlanmaktadır. Ayrıca orman bölge işletmesi, Karadağ'dan kereste, yakacak odun, maden direği ve travers elde etmektedir.

Samanlı Dağları

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde İzmit Körfezi'nden başlayıp İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'ne kadar uzanan bir dağ silsilesidir. Bu dağlar, batıda Bozburun ile doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer almaktadır. Doğuda Bolu Dağı'ndan Geyve Boğazı ile ayrılan Samanlı Dağları, en yüksek noktasını Sapanca yakınlarındaki Kartepe (1.699 m) ve güneybatısındaki Keltepe (1.601 m) ile oluşturur. Batıya doğru yükseklik azalırken, Gölcük ile İznik arasında Naldöken Tepesi'nin (1.330 m) bulunduğu kesim önemlidir. Daha batıda, Samanlı Dağları iki noktada alçalır. İlk olarak Yalakdere Havzası'nda Karamürsel ile İznik arasından, ikinci olarak da Yalova ile Orhangazi arasında yol geçer. Dağlık eksen, Dumanlıtepe (870 m) doruklarıyla devam eder ve Armutlu Yarımadası'nda Taz Dağı'nda (922 m) son bulur.

Uludağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde yer alan ve 2.543 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezidir. Marmara Bölgesi'nin en yüksek dağı olan Uludağ, kuzeybatıdan güneydoğuya uzanan bir doğrultuda 40 kilometre uzunluğa sahiptir. Genişliği ise 15-24 kilometre arasında değişir. Uludağ, toplu ve etkileyici bir görünüme sahiptir; Bursa'ya bakan yamaçları kademeli bir eğime sahipken, Orhaneli'ne bakan tarafları daha dik ve düzdür. Dağın en yüksek noktası, göller bölgesinde bulunan Uludağ Tepesi'dir (2.543 m). Uzaktan Bursa'ya yaklaşırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genellikle zirve olarak algılanır, ancak asıl zirve Keşiş Tepesi olarak bilinir ve yüksekliği 2.486 metredir. Uludağ Tepesi (2.543 m), Keşiş Tepesi'nin 5 kilometre güneydoğusunda yer alır Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı ve Sobra gibi yaylalar bulunmaktadır.

Bursa’daki en yüksek dağ hangisi?

Bursa'daki en yüksek dağ Uludağ'dır. Uludağ, Bursa ili sınırları içinde yer alır ve 2.543 metre yüksekliğiyle bu şehrin en yüksek noktasını oluşturur.