Diplomasi arenasında yeni dönem: Dışişleri Bakan Yardımcılığına atanan Burhanettin Duran kimdir?

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atanan Burhanettin Duran kimdir, Burhanettin Duran kaç yaşında? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2024 01:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2024 01:00

Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politika alanındaki güçlü isimlerinden biri olarak bilinen Burhanettin Duran, 17 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atanarak önemli bir göreve getirildi. Yıllardır uluslararası ilişkilerdeki tecrübesi ve bilgi birikimiyle dikkat çeken Burhanettin Duran kimdir, Burhanettin Duran kaç yaşında? Detaylar haberimizde...

Burhanettin Duran kimdir?

Burhanettin Duran, 1971 yılında Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde dünyaya geldi. Lise eğitimine Adapazarı İmam Hatip Okulu'nda başladı ve 1989 yılında bu okuldan mezun oldu. Sakarya İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (SİMDER), 1991 yılında, Atilla Arkan ve Kadir Ardıç gibi diğer mezunlarla birlikte kuruldu.

Duran, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini 1994 yılında Bilkent Üniversitesi'nde tamamladı. Tezi, "Kenan Evren ve Turgut Özal'ın seküler Kavramsallaştırmaları: Karşılaştırmalı Bir Perspektif" başlığını taşıyordu. Doktora derecesini de aynı üniversiteden aldı ve "Türkiye'de İslamcı Siyasal Düşüncenin İmparatorluktan Erken Cumhuriyete Dönüşümü (1908-1960): Necip Fazıl Kısakürek'in Siyasi Fikirleri" başlıklı tezini 2000 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimi sırasında, Bilkent Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Burhanettin Duran kariyeri

Duran, 1993-2001 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Daha sonra, 2001-2009 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev aldı. 2006 yılında doçent unvanını elde etti ve aynı zamanda 2006–2009 yılları arasında Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı görevini üstlendi.

Duran, 2003 yılında meslektaşlarıyla birlikte, Sakarya Üniversitesi'nde eğitim ve kültürel faaliyetlere odaklanan bir sivil toplum örgütü olan Bilgi Evi'ni kurdu. Bu inisiyatif, 2006 yılında Sakarya Bilgi Kültür Merkezi adını aldı.

Duran, 2009 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi'ne katıldı ve burada Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olarak görev aldı. 2010-2011 yılları arasında ise George Mason Üniversitesi'nde misafir akademisyen olarak bulundu.

2013 yılında, SETA'nın İstanbul şubesinin genel koordinatörlüğüne atanarak bu göreve başladı. Duran, SETA'nın İstanbul ofisinin ilk koordinatörüydü ve daha sonra yerine Fahrettin Altun atandı.

2014 yılında Ankara'ya taşınarak SETA'nın genel koordinatörü oldu.

25 Ekim 2015 tarihinde, Duran İstanbul Şehir Üniversitesi'ndeki görevinden bir protesto mektubu ile istifa etti. Bu mektupta, kendisi ve meslektaşları, üniversite yönetimini eleştirdiler ve yeni atanan rektör Ali Atıf Bir'in Gülen Hareketi'ne yakınlığı ve geçmişte başörtüsü yasağını savunması nedeniyle endişe duyduklarını dile getirdiler.

Bir'in, "Yüksek Öğretim Kurulu [Türkiye'de] başörtüsüyle mücadelesinde tamamen haklıdır. Başörtüsü üniversitelere girerse Türkiye şeriatla mücadelesini kaybeder" şeklindeki açıklamaları da eleştirilerin odağında yer aldı. Duran ve meslektaşları, Bir'in atanmasını İstanbul Şehir Üniversitesi'nin özgürlük ve eşitlik ilkelerine bir ihlal olarak değerlendirdi.

Duran ve iki meslektaşının istifasının ardından, üniversiteden bir grup öğrenci, "hocalarımızı geri istiyoruz" ve "Ali Atıf Bir'i istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıyarak bir miting düzenledi. İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Murat Ülker, öğrenci protestolarını yatıştırmak için sosyal medya hesabından, imzacıları arasında Ali Atıf Bir'in de bulunduğu "başörtüsü özgürlüğü" kampanyasına ilişkin bir haber paylaştı. Ancak bu, Bir'in atanmasıyla ilgili tartışmayı sonlandırmadı. Üniversite yönetimi geri adım atarak, erken İslami dönem ekonomi tarihi profesörü Cengiz Kallek'i 6 Kasım 2015'te yeni rektör olarak atadı.

Burhanettin Duran, 17 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevine atandı.

Burhanettin Duran kaç yaşında?

1971 yılında Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde dünyaya gelen Burhanettin Duran 53 yaşındadır.