Birçok beyin fırtınası ve araştırmadan sonra bile hayalinizdeki alan adı başka biri tarafından daha önce kaydedildiği için bu domaini kayıt edemeyebilirsiniz.
Peki çözüm nedir?
İsterseniz yolunuza devam edip başka bir alan adı kaydı gerçekleştirebilir ya da hemen pes etmeden süreci daha da ileriye götürebilirsiniz. Alan adı sahibiyle iletişime geçebilir ve alan adını ondan satın alabilirsiniz.
Peki, bir domainin kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirsiniz?
Alan Adı Sahibini Bulmak İçin Nedenler
Aşağıdaki listede bir alan adına kimin sahip olduğunu öğrenmek istemenizin bazı nedenlerini bulabilirsiniz:
Satın alma niyeti: Domain’i satın almak istemek bir alan adı sahibine ulaşmak istemenizin en önemli nedeni olabilir. WHOIS dizini, her alan adı sahibinin iletişim bilgilerine ve e-posta adresine herkesin erişimini sağlar. Güvenlik endişeleri: Belirli bir alan adından kimlik avı veya spam e-postaları alıyorsanız, alan adı sahibini arayabilir ve doğru makamlara bildirebilirsiniz. Yasal sorunlar: Ticari markanızı veya fikri mülkiyetinizi ihlal ettiği için bir alan adı sahibine dava açmak isteyebilirsiniz. Örneğin, birisi müşterilerinizin kafasını karıştırmak ve işletmenizi ele geçirmek için kasıtlı olarak benzer bir alan adı kullanıyor olabilir.
Alan Adının Kime Ait Olduğu Nasıl Bulunur?
Aşağıdaki listede belirli bir alan adının sahibini bulmanın farklı yollarını bulabilirsiniz:
1. Web sitesine gidin
Belirli bir alan adının zaten alınmış olduğunu öğrenirseniz, ilgili web sitesinin zaten yayında olup olmadığına bakın.
Bazı işletmeler, belirli bir alan adını daha yüksek bir fiyattan yeniden satmak ve kâr elde etmek için satın alır. Böyle bir durumda, mevcut web sitesi alan adının kullanılabilirlik durumunu gösterecek ve alan adı sahibinin iletişim bilgilerini hemen sağlayacaktır.
Daha sonra onlarla iletişime geçebilir veya alan adını satın almakla ilgilendiğinizi göstermek için halihazırda bir form varsa onu doldurabilirsiniz.
2. WHOIS veri tabanını kullanın
WHOIS veri tabanı, alan adı kayıt bilgilerinin kamuya açık bir deposudur. Belirli bir alan adıyla ilişkili kişi veya kuruluşların belirlenmesine ve doğrulanmasına yardımcı olur.
WHOIS veri tabanında alan adı sahipleri hakkında aşağıdaki bilgileri bulabilirsiniz:
Tescil ettirenin veya alan adı sahibinin adı ve iletişim bilgileri Kayıt kuruluşunun adı ve iletişim bilgileri (alan adının kayıtlı olduğu yer) Ad sunucuları Alan adı kaydı ve alan adı sona erme tarihleri Alan adının mevcut durumu (etkin veya etkin değil)
Bu sonuçlara ulaşmak için ICANN alan adı kayıt verileri arama web sitesini ziyaret etmeniz, arama çubuğuna alan adını girmeniz ve ''Lookup'' butonuna tıklamanız yeterlidir.
Bilgilerinin kamuya açık olması nedeniyle WHOIS araması doğal olarak gizlilik endişesi yaratmaktadır. Bu da onları istenmeyen talepler, spam, kimlik hırsızlığı ve kamuya açık verilerle ilişkili potansiyel güvenlik risklerine karşı savunmasız bırakır.
Bu nedenle alan adı sahipleri bir alan adı gizlilik hizmeti kullanırlar. Bu, sahibinin kişisel bilgilerini gizlilik hizmeti tarafından sağlanan genel iletişim bilgileriyle değiştirerek sahibinin kimliğini korur.
3. Alan adı kayıt kuruluşu ile iletişime geçin
Alan adını kaydettiren kişinin adı ve iletişim bilgileri WHOIS üzerinde mevcut değilse, bunun yerine alan adı kayıt şirketinin bilgilerini arayın. İstediğiniz alan adının sahipliğini sormak için onlarla iletişime geçin.
Bazı alan adı kayıt şirketleri, ücret karşılığında ön sipariş hizmetleri veya rezervasyonlar sunar. Bu, alan adı kullanılabilir hale geldiğinde en yüksek önceliği almanızı sağlar.
4. Sosyal medyadan yararlanın
Domain sahibinin kim olduğuna dair hiçbir fikriniz olmadığını varsayarsak, hedef alan adınızla ilgili kişileri, kuruluşları ve işletmeleri bulun.
LinkedIn, Facebook, Twitter veya diğer sosyal medya kanalları gibi platformlardan yararlanın. Alan adıyla ilişkili uygun bir sosyal profile rastlarsanız, onlara ilginizi ve tekliflerinizi bildirin. Alan adı sahibi ile doğrudan iletişime geçemeyebilirsiniz, ancak doğru kişiler mesajınızı iletebilir.
5. WHOIS korumasını keşfedin
Daha önce de belirttiğimiz gibi, alan adı sahipleri ve işletmeler alan adı sahipliği koruma hizmetlerini kullanarak bilgilerini gizlemeyi tercih etmektedir. Bu hizmetler, müşterinin kimliğini ve iletişim bilgilerini görüntüleyerek müşterinin gizliliğini korur ve güvence altına alır.
Bunu aşmak için ideal bir çözüm, üçüncü taraf kuruluşa başvurmak ve onlardan e-postanızı ilgili alan adı sahibine iletmelerini istemektir. Bu yöntem yüzde yüz başarı garantisi vermese de, başka seçeneğiniz yoksa denemeye değerdir.
6. Bir domain broker ile iletişime geçin
Hiçbir şey işe yaramazsa, bir domain broker ile çalışabilirsiniz. Bu kişiler sizin adınıza alan adlarını satmak ve satın almak için profesyonel ve ücretli hizmetler sunar.
Bu hizmet iş harcamalarınızı artıracak olsa da, bir alan adı sahibini bulma ve ona ulaşma zahmetini ortadan kaldırarak size zaman kazandıracaktır.
Domain Sahibini Bulduktan Sonra Ne Yapmalısınız?
Domain sahibini bulduktan sonra onlara ulaşmanın en iyi yolu e-posta göndermektir.
Aşağıdaki listede alan adı sahibinin e-postanızı açma ve teklifinizi kabul etme olasılığını artıracak ipuçlarını bulabilirsiniz:
Profesyonel bir e-posta adresi kullanın: E-postanızı daha güvenilir kılmak için işletme adınızla birlikte profesyonel bir e-posta kimliği kullanmalısınız. Henüz kurumsal bir e-posta adresiniz yoksa, alıcıya daha kişisel ve güvenilir görünmesi için e-postanızda tam adınızın göründüğünden emin olun.
Teklifinizi net bir şekilde iletin: Açık ve net bir konu satırı yazın ve e-postanızın gövdesinin doğru ve kesin mesajı ilettiğinden emin olun. Alan adını neden istediğinizi ve bunun için ne teklif etmek istediğinizi ifade edin.
Sizinle iletişime geçmelerini kolaylaştırın: E-posta’nıza her zaman hemen yanıt alamazsınız. Bu yüzden iletişim numaranızı da bırakın, böylece size geri dönmek için alternatif seçeneklere sahip olabilirler.
Hayalinizdeki Domain’i Satın Alamazsanız, Ne Yapmalısınız?
Alan adı sahibi ile fiyatlandırma konusunda anlaşamazsanız, diğer alan adı fikirlerine geçin. Yeni bir alan adı için etkili bir şekilde beyin fırtınası yapmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:
Farklı bir Üst Düzey Alan Adı tercih edin: Aynı alan adını farklı bir TLD ile kullanabilirsiniz. Örneğin, abc.com zaten alınmışsa, abc.store, abc.biz, abc.shop vb. alan adlarını kaydedebilirsiniz. Bir alan adı oluşturucu kullanın: Instant Search Domain's Domain Generator gibi ücretsiz çevrimiçi alan adı oluşturuculardan da yardım alabilirsiniz. Bu araçlara iletmenizle ilgili anahtar kelimeleri ve fikirleri girmeniz yeterlidir; size işletmenize uygun harika öneriler sunacaklardır. Alan adınıza alakalı kelimeler ekleyin: Alan adınıza niş ve alakalı kelimeler ekleyin ve bunların kullanılabilirliğini kontrol edin.
Mükemmel alan adını bulduktan sonra bir başkasının bu domaini kayıt ettiğini öğrenmek çok üzücüdür, ancak hemen pes etmeyin. Sahibine ulaşmak ideal alan adınızı almanıza yardımcı olabilir.
Sahibiyle iletişime geçme süreçleri başarısız olsa bile umudunuzu kaybetmeyin. Hala çok çeşitli seçenekleriniz vardır. Markanızla örtüşen ve çevrimiçi varlığınızı yükselten doğru alan adını mutlaka bulacaksınız.