Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülük ettiği, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katıldığı ‘Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor’ başlıklı eylemler, 28. haftasında devam etti.
Hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve vergi daireleri önlerinde yapılan basın açıklamalarında ‘Vergide Adalet’ çağrılı pankartlar ve dövizler taşındı.
EMEĞİYLE GEÇİNMEYE ÇALIŞAN…İllerde okunan basın açıklaması şöyle:
“28 haftadır Türkiye’nin dört bir yanında, aile sağlığı merkezi önlerinde, hastane bahçelerinde, vergi dairesi kapılarında ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ sloganlarıyla sesimizi hükümete duyurmaya çalışıyoruz. Emeğiyle geçinmeye çalışan, enflasyonun ve ekonomik krizin yükü altında ezilen tüm ücretliler ve sabit gelirliler için vergide ve gelirde adalet istiyoruz. 15 Eylül’de aldığımız ücret, yapılan enflasyon farkı artışına rağmen bu yılın ocak ayında aldığımız ücretin altında kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Vergide adaleti sağlayacağız’ demesinden sonra ücretlilerden yapılan vergi kesintileri sürüyor. Önümüzdeki beş ay boyunca vergi kesintileri artacak ve ücretimiz yüksek enflasyon karşısında azalmaya devam edecek. Mehmet Şimşek’in ‘Enflasyon düşünce zaten vergide adalet sağlanmış olacak’ sözlerinin, kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalar olduğunu biliyoruz.”
Açıklamanın devamında, “Sürekli ekonomik programın iyi gittiğini söyleyen hükümete soruyoruz: Hastalarımızla konuştuğumuzda yaşadıkları yoksulluğun nasıl derinleştiğine şahit oluyoruz. Bordrolarımıza baktığımızda, meslektaşlarımızla konuştuğumuzda her geçen ay nasıl yoksullaştığımızı anlıyoruz. Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) Eylül 2024 verilerine göre; sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti 890 TL’yi geçti, yoksulluk sınırı ise 73 bin 651 TL oldu. Bu koşullar altında çalışanlara yüksek vergi kesintisi uygulamak haksızlık değil mi? ‘Vergi gelirlerinin %80’ini sabit gelirlilerden alıyorsunuz, hiç olmazsa halkın temel ihtiyaçları için harcayın’ dedikçe, hükümet tersine politikaları hayata geçirmeye devam ediyor. Okulların açıldığı bu günlerde sınıfları, tuvaletleri temizleyen çalışanların tasarruf tedbirleri gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını, öğrenci ve öğretmenlerin sağlıksız ortamda eğitime başladıklarını eğitimci ve öğrenci hastalarımızdan öğreniyoruz. Öte yandan artan yoksulluk ve sağlıklı gıdaya erişimdeki zorluklar, çocukların ya aç kalmalarına ya da besin değerinden yoksun gıdalar ile beslenmelerine yol açmaktadır. Çocukların sağlıklı beslenme ve tam bir iyilik halinde eğitim alabilmeleri için ücretsiz bir öğün okul yemeği programlarına derhal başlanması gerektiğini hatırlatıyoruz” bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca vekillere de seslenen hekimler, “Ekim ayında TBMM açıldığında vergide adaleti sağlamak, sabit gelirlilerin, ücretlilerin sırtına yüklenen yükün azaltılması için ne yapacaksınız? Gelirde ve vergide adalet için sesimizi duyuracak mısınız? Bu adaletsizliğin ve haksızlığın sona ermesi için çaba gösterecek misiniz? Talebimiz açık: Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin. Her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranını hayata geçirin. Sağlık çalışanları olarak 28 haftadır sürdürdüğümüz ‘Vergide Adalet İstiyoruz!’ eylemlerimiz taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba sürecek. Vazgeçmiyoruz, ısrar ediyoruz! Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemize halkımızın destek olacağına inanıyor, saygılarımızı sunuyoruz” mesajını verdi.