Günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri gıda israfı. Bu israfı önlemek için önce kendi evimizden kendi alanımızdan başlamak gerekiyor. Mutfağımızda yapacağımız küçük değişiklikler ve alışkanlıklarımızı farklılaştırarak hem kendimiz hem de gezegenimiz için etkisi büyük iyilikler yapabiliriz. Peki israfı önlemek için mutfağımızda neler yapabiliriz? İşte adım adım israfı önlemek için yapılabilecekler…
1- Öncelikle yemeklerinizi planlayınGünlük öğünlerinizde neler yiyeceğinizi haftalık olarak planlayabilirsiniz. Böylece artıklarla da yemekler yaparak yemek israfını önlemiş ve aslında ev ekonomisine de ciddi bir katkı sunmuş olursunuz.
2- Alışveriş listeleri yapınAlışveriş listeleri yaparak sadece ihtiyaçlarınıza yönelik harcama yapmış ve böylece buzdolabınızdaki fazla gıdaları da hafifletmiş olursunuz. Bir de önemli bir tüyomuz olacak. Alışverişinizi tokken yaparsanız sadece ihtiyaçlarınızı almış olursunuz.
3- Mutfak düzeni yapın
Mutfağınızı düzenli tutmak size bu aşamada çok büyük fayda sağlayacaktır. Dolaplarınızın ve buzdolabınızın düzenli olması sahip olduklarınızı görmenizi ve ihtiyacınızdan fazlasını almamanıza katkı sağlayacaktır.
4- ‘Açık’ ürünleri tercih etmeye çalışın
Kuruyemiş, tahıl ve baharat gibi gıdaları alırken israftan kaçmanın en güzel yolu, bunları açık satılan reyonlardan almak.
5- Etiket kullanın
Dondurucunuzdaki, buzdolabınızdaki ve mutfak dolaplarınızdaki yiyeceklerinizin üzerine tarih yazarak onları ne kadar süre saklayabileceğinizi kontrol edebilirsiniz.
6- Artıkları sınırlayın ve yiyin
Restoranda yemek yerken sadece yiyebileceğimiz kadarını sipariş etmeye dikkat edebiliriz.
7- Bakış açınızı değiştirin
Eğer farklı günlerde yaptığınız yemekleriniz hala duruyorsa bunlarla farklı kombinasyonlar yapmayı deneyin ve mutfağınızda israfın önüne geçin.
8- Doğru depolayın
Elinizdeki fazla yiyecekleri doğru depolamayı öğrenebilirsiniz. Buzdolabınızın ısısının doğru ayarda olup olmadığını kontrol edin ve yiyeceklerinizi en doğru şekilde saklamayı ihmal etmeyin.
9- İki saat kuralını atlamayın
Eğer mutfağınızda bozulabilir gıda varsa bunları iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakmamaya çalışın. Yiyeceklerinizi bırakırsanız eğer hava sıcaklığının 32 derecenin üzerinde olduğu zamanlarda sınırın bir saat olduğunu unutmayın.
10- Meyveleri ve sebzeleri yıkamayın
Eğer meye ve sebzelerinizi yıkayarak buzdolabında muhafaza ederseniz bu yiyeceklerinizin daha çabuk küflenmesine sebep olur ve böylece bozulurlar. Bunun yerine, muhafaza ettiğiniz sebze ve meyveleri sadece yiyeceğiniz zaman yıkamaya dikkat edin.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evde yapabileceğiniz en iyi saç bakım yağı maskeleri