Kadiri tarikatı ile ilgili sorulan ve araştırılan konular artış yaşamaya devam ederken, Kadiri Tarikatının hangi cemaate bağlı olduğu, Kadiri Tarikatının ne zaman yaygınlaşmaya başladığı gibi soruların yanıtlarını siz değerli okurlarımız tek tek araştırarak haber kanalımızda yer verdik.
Kadiri Tarikatı nedir?Kadiri Tarikatı, İslam dünyasının ilk ve en yaygın tarikatları arasındadır. 12. Yüzyılda Bağdat’ta AbdülKadir Geylânî tarafından kurulmuştur. Kadiri Tarikatı, İslam’ın temel ilkelerine bağlı olan ve tasavvufi bir yol olarak bilinmektedir.
Kadirilik, “Kadir” kelimesinden gelmektedir. “Kadir” kelimesi ise, “güçlü, kudretli” anlamını taşır. Bu nedenden dolayı da Kadiri Tarikatı, Allah her şeye gücü yetendir, Allah’ın kudretine teslim olmak, tasavvufun temel ilkelerinden birisidir.
Kadirilik, cehri tarikatlardan biri olarak bilinmektedir. Cehri tarikatı ise zikri sesli olarak yapmaktadır. Kadiri Tarikatı’nda, en çok zikir edilen kelime “Allah” kelimesidir.
İslam dünyasının en yaygın tarikatı olarak bilinen Kadiri Tarikatı Türkiye, Orta Asya, Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ve Balkanlar’da da bulunmaktadır.
Bu kadar yaygın olan Tarikatın herhangi bir cemaate bağlı olup olmadığı her zaman merak konusu olmuştur. Kadiri Tarikatı, bir cemaate bağlı değildir. Kadiri Tarikatı, İslam’ın temel ilkelerine bağlı, tasavvufi bir yoludur. Bu neden dolayı da Kadiri Tarikatı, herhangi bir cemaate ya da siyasi gruba bağlı değildir.
Kadiri Tarikatı Alevi mi?İslam dünyasının en yaygın tarikatı olarak bilinen Kadiri Tarikatı hangi mezhebe bağlı olduğu merak konusu olurken, Kadiri Tarikatı ile ilgili şu bilgileri verebiliriz;
Kadiri Tarikatı’nın kurucusu Abdülkadir Geylânî’dir. Abdülkadir Geylânî, Sünni Müslümandı ve Kadiri Tarikatı da Sünni geleneğe bağlı olarak gelişti. Fakat Kadiri Tarikatı’nın Anadolu’da yayılmasında önemli rol olan Eşrefoğlu Rumi’nin, Alevi-Bektaşi olması kafaları karıştırmaktadır. Eşrefoğlu Rumi, Kadiri Tarikatı’nın öğretilerini Alevi-Bektaşi gelenekleriyle harmanladığı bilgisi bulunurken, Anadolu’da Kadiriliğin Alevi-Bektaşi bir kimlik kazanmasına önemli katkı bulunduğu bilgisine yer verilmiştir. Tam olarak bu durum neticesinde, Kadiri Tarikatı’nın Alevi olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak konusu olmaktadır.
Kadiri Tarikatın kurucusu Abdülkadir Geylânî’nin Sünni kimliğinin olması,Anadolu’da yayılmasında önemli rol olan Eşrefoğlu Rumi’nin Alevi-Bektaşi kimliği olması aralarında farklı bir gerilim olarak görülebilmektedir. Bu nedenle dr, Kadiri Tarikatı’nın farklı bünyeler arasında da görülebilmek mümkündür. Bu durumda da şunu ifade edebilir, bazı Kadiri Tarikatları, Sünni geleneğe daha yakın olurken, bazı Kadiri Tarikatı Alevi-Bektaşi geleneğe daha bağlıdır.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tarihte bugün ne oldu? 9 Eylül