Kahramanmaraş’ta hangi dağlar var? Kahramanmaraş’taki en büyük dağ hangisidir?

Kahramanmaraş son zamanlarda hem yerli halkın hem de turistlerin ilgisini çeken bir şehir olma yolunda ilerliyor. Ziyaretçiler, Kahramanmaraş ‘ı yemekleri ve köklü tarihi ile tanısalar da Kahramanmaraş’ın dağlık alanları da göz kamaştırıcı bir manzaraya sahiptir. Kahramanmaraş’ta hangi dağlar var? Kahramanmaraş’taki en büyük dağ hangisidir?

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 17:09

Kahramanmaraş, Akdeniz ilinin oldukça değerli ve önemli illerinin başında gelir. Hem yemekleri hem de eşsiz coğrafyası ile ziyaretçilerin gözdesi haline gelmiştir. Ziyaretçiler son zamanlarda arama motorlarında “Kahramanmaraş’ta hangi dağlar var? Kahramanmaraş’taki en büyük dağ hangisidir?” gibi sorular aratmaya başlamışlardır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Kahramanmaraş’ta hangi dağlar var?

Ahır Dağı

Ahır Dağı, Kahramanmaraş il merkezinin kuzeyinde, Güneydoğu Toroslar üzerinde doğu-batı uzanan ve 2301 metre yüksekliğindeki önemli bir dağdır. Ahır Dağı, 36-37 D meridyenleri ile 37-38 K paralelleri arasında konumlanmış olup, 600 metreden 2301 metreye kadar değişen yüksekliklere sahiptir. Ahır Dağı'nda yer alan önemli tepeler arasında 1553 metrelik Sakıbaba Tepesi, 1902 metrelik Kıbletaş Tepesi, 2301 metrelik Milcan Tepe, 2044 metrelik Hambur Tepe ve 1806 metrelik Ulucak Tepe bulunmaktadır.

Dibek Dağı

Dibek Dağı, Orta Toroslar'ın bir parçası olarak Tahtalı Dağları'nın bir kolu olarak kabul edilir. Dağ, batıdan Seyhan Irmağı'nın Göksu kolu, doğudan Göksun Çayı'nın kolu Terbüzek Çayı, güneyden Bebek Dağları ve kuzeyden Bozcal Dağları ile sınırlanmıştır. Dağlar, güneybatıdan kuzeydoğuya doğru uzanır ve kıvrımlı, kırıklı bir yapıya sahiptir. Yükseklikleri 1750 metreden 2549 metreye kadar değişen yaylalar dağlar üzerinde yer alır. Dibek Dağı'nı oluşturan temel yapı taşı kireçtaşıdır. Dağlık alanın doğusunda Göksun ilçesi, batısında ise Tufanbeyli ilçesi bulunmaktadır. Dağın su bölümü çizgisi, Adana ile Kahramanmaraş illeri arasındaki sınırı oluşturur.

Engizek Dağı

Engizek Dağı, Kahramanmaraş il merkezinin kuzeydoğusunda yer alır ve Güneydoğu Toroslar'ın batı ucunu oluşturan önemli bir dağdır.Bu dağ, Kahramanmaraş'ın diğer dağları gibi Alpin Orojenezi sistemi içinde kıvrımlarla oluşmuştur. Zamanla aşınarak düzleşen yapısı, Neojen döneminde yeniden yükselerek kıvrım ve kırıklarla şekillenmiştir. Ceyhan Nehri batı sınırını belirlerken, dağın güneyinde Ahır Dağı ve kuzeybatısında Berit Dağı yer almaktadır. Doğu-batı uzanışlı dağın en yüksek noktası 2814 metre ile bu yörededir, doğuya doğru ise yükseklik azalmaktadır. Engizek Dağı, İran-Turan ve Akdeniz bitki bölgelerinin geçiş alanında bulunduğundan dolayı çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapar ve biyolojik çeşitlilik açısından zengindir.

Işık Dağı

Işık Dağı; Binboğa Dağları üzerinde yer alan en yüksek dağdır. Yükseltisi 2957 metredir. Bu yüksekliğiyle Akdeniz Bölgesi'nin en yüksek 10 dağı arasındadır.

Keş Dağı

Keş Dağı, Kahramanmaraş iline bağlı Göksun ilçesi sınırları içerisinde yer alan dağdır. Keş Dağı, bağlı olduğu Kahramanmaraş iline 51 kilometre mesafe uzaklıktadır.

Tırıl Dağı

Tırıl Dağı, Kahramanmaraş ilinin en batısındaki Andırın ilçesinin kuzeybatısında yer alan bir dağdır. Dağın zirvesinde bir yangın kulesi bulunmaktadır. Dağın alt kesimlerinde tesbih gibi ve süpürgelik gibi maki bitki örtüsüne ait ağaçlar görülürken, orta kesimlerinde geniş yapraklı ağaçlar ve üst kesimlerinde ise ladin, ardıç ve Lübnan sediri gibi iğne yapraklı ağaçlar bulunabilir. Tırıl Dağı, Orta Toros dağ silsilesinin bir parçası olarak konumlanmıştır.

Kahramanmaraş’taki en büyük dağ hangisidir?

Kahramanmaraş ilindeki en büyük dağ, Medetsiz Dağı'dır. Medetsiz Dağı, Kahramanmaraş'ın Gülek köyü üzerinden tırmanılan ve 3.524 metre yüksekliğindeki zirvesiyle bu ilin en yüksek noktasını oluşturur.