Kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili son gelişmeler merak konusu haline geldi. Kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesinin ardından, konuyla ilgilenenler arama motorlarında detayları araştırıyor. Kanun teklifi ile 3'te 2 çoğunluk aranan dönüşüm kararları yerine yüzde 50+1 oy oranı yeterli olacak. Peki, kentsel dönüşüm yasası nedir? Kentsel dönüşüm neleri kapsar?
KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI NEDİR?Halk arasında "Kentsel Dönüşüm Kanunu" olarak bilinen kanun, afet riski altındaki bölgelerle birlikte diğer riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla iyileştirme, tasfiye ve yenileme süreçlerini düzenlemektedir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM NELERİ KAPSAR?Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise bina riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanılabilir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?Kentsel dönüşüm, genellikle yerel yönetimler, belediyeler veya özel sektör tarafından başlatılır. Bu süreç, dikkatlice planlanmış adımlarla gerçekleştirilir. İşte kentsel dönüşümün adımları;
Alanın analizi
Risk değerlendirmesi
Planlama
Proje tasarımı
Finansman sağlanması
Yapısal ve altyapısal dönüşüm
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI NELERDİR?Kentsel dönüşüm projeleri, fiziksel olarak eski ve yıkılmaya yüz tutmuş yapıları yenileyerek daha modern ve sağlam binalar inşa etmeyi amaçlar. Bu sayede, insanların daha sağlıklı, güvenli ve konforlu bir çevrede yaşaması sağlanır. Yeni yapılarla birlikte, yeşil alanlar, parklar, yürüyüş yolları gibi kamusal alanlar da artırılabilir. Böylelikle, yaşanabilirlik standartları yükselir ve insanların yaşam kalitesi artar.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: TBMM’de kentsel dönüşüm teklifi kabul edildi