Konya’da hangi dağlar var? Konya’nın en yüksek dağı hangisi?

Tarihi ve bulunduğu konum bakımından turistlerin oldukça ilgisini çeken Konya şehrinin dağları da turistlerin akın ettiği lokasyonlardan biri oldu. Hem yerli hem de yabancı turistler sıklıkla “Konya’da hangi dağlar var? Konya’nın en yüksek dağı hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 16:45

Ülkemizin çok sevilen şehirlerinden biri olan Konya, son zamanlarda manzarası, doğası, tarihi ile çokça gündeme gelmeyi başarmıştır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Peki “Konya’da hangi dağlar var? Konya’nın en yüksek dağı hangisi?”

Konya’da hangi dağlar var?

Alacadağ

Erenler Dağı volkanik arazisi içinde geniş bir alana yayılan Alacadağ, Konya'nın doğal güzellikleri arasında önemli bir yere sahip. Suğla Gölü'nün kuzeyinde konumlanan bu dağ, Beyşehir, Seydişehir ve Konya ovaları arasında manzarasını sergiler. Alacadağ'ın jeolojik yapısı, andezit lavlar, volkanik tüf, dasit ve trakitlerden oluşur, bu da doğal zenginliğini ve çeşitliliğini ortaya koyar. Dağlık kütlenin en yüksek noktaları Erenler Dağı (2334 m), Burnu Eğri Tepesi (2229 m) ve Alacadağ (2291 m) zirveleri ile gökyüzüne yükselir.

Arısama Dağı

Konya'nın Emirgazi ilçesinin kuzeyinde yükselen Arısama Dağı, küçük boyutuna rağmen büyük bir tarihi ve kültürel öneme sahiptir. Adını, doğusundaki eski bir Roma yerleşkesi olan Aristama'dan almıştır, günümüzde ise Belkaya kasabasına ev sahipliği yapar durumdadır. Arısama Dağı, kale, kaya oyması, kilise ve büyük yeraltı şehirleri gibi çeşitli tarihi yapıları barındırır.

Bolkar Dağı

Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılan Bolkar Dağları, eski adıyla Bulgar Dağları, tektonik kökenli ve etkileyici manzaralara sahip bir dağ silsilesidir. En yüksek noktası 3.524 metre rakımlıdır ve bölgenin göz alıcı doğal güzelliklerinden biridir. Bolkar Dağları, dünyada sadece bu bölgede yaşayan zehirli engerek türü Montivipera bulgardaghica'ya ev sahipliği yapmasıyla da bilinir. Bu nadir yılan türü, dağların yüksek tepelerinde özel bir habitat bulmuştur.

Karacadağ

Konya ili, Karapınar ilçesi sınırlarında yükselen Karacadağ, etkileyici yanardağ yapılarına sahip ve 2025 metre yüksekliğindedir. Doğu-Batı uzanışlı basık bir sırt görünümüne sahip olan dağ, özellikle Kuzeydoğu kısmıyla Kalkan volkan oluşumlarıyla dikkat çeker. Karacadağ, Karapınar ilçesinin doğusunda, Ereğli yolunun 13. kilometre noktasında konumlanmıştır.

Konya’nın en yüksek dağı hangisi?

Konya'nın en yüksek dağı, Bolkar Dağları içinde yer alan ve 3.524 metre yüksekliğiyle Aladağlar'dan sonra Türkiye'nin ikinci en yüksek dağı olan Demirkazık Tepesi'dir.