Kosta Rika nerede? Kosta Rika neden dünyanın en mutlu ülkesi?

Orta Amerika ülkesi olan Kosta Rika'ya dair bilgiler merak konusu oldu. Peki Kosta Rika nerede ve Kosta Rika nüfusu kaç? Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2024 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 16:08

Orta Amerika ülkesi olan Kosta Rika ile ilgili bilgiler merak ediliyor ve araştırılıyor. Biz de sizin için Kosta Rika hakkında tüm detayları derledik. Peki Kosta Rika nerede ve Kosta Rika vize istiyor mu? İşte tüm detaylar...

Kosta Rika nerede?

Kosta Rika, resmi adıyla Kosta Rika Cumhuriyeti, Orta Amerika'da bulunan bir ülkedir. İspanyolca'da "zengin sahil" anlamına gelen Kosta Rika adını taşır. Kuzeyde Nikaragua, güneydoğuda Panama ile komşudur. Batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi yer alır. Büyük Okyanus'taki Cocos Adası Ulusal Parkı dolayısıyla Ekvador'a komşu kabul edilir. Kosta Rika, ordusu bulunmayan ender ülkelerden biridir.

16. yüzyılda İspanyol kolonisi olmadan önce bu topraklarda oldukça seyrek bir yerli nüfus bulunuyordu. 19. yüzyılda İspanya'dan bağımsızlığını kazandığında dış dünyaya kapalı ve fakir bir ülke olan Kosta Rika, aradan geçen yıllarda Latin Amerika'nın en istikrarlı, müreffeh ve gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi. 1949 yılında kabul edilen bir yasa ile ülkede ordu tamamen kaldırılmıştır. Egemen devletler arasında bunu gerçekleştiren pek az devlet vardır. Kendisiyle aynı gelir seviyesindeki ülkelere göre çok daha fazla insani kalkınma gerçekleştirdiği için 2010 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından örnek ülke seçilmiştir. 2011 yılında ise yine aynı kuruluş tarafından insani kalkınma ve eşitsizlikle mücadele yanı sıra, sürdürülebilir çevre politikaları konularında UNDP'nin örnek gösterdiği bir ülke olmuştur.

Kosta Rika nüfusu kaç?

Kosta Rika nüfusu 2021 yılında 5,154 milyon.

Kosta Rika para birimi nedir?

Colón ya da tam adıyla Kosta Rika colónu, Kosta Rika'da resmi olarak kullanılan para birimidir.

Kosta Rika vize istiyor mu?

Kosta Rika'ya seyahat edecek Türk vatandaşları için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasına göre, umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, 30 günü aşmayacak şekilde vizeden muaf tutulmaktadır.

Kosta Rika neden dünyanın en mutlu ülkesi?

Kosta Rika, Birleşmiş Milletler'in Dünya Mutluluk Raporu'nda 2017 Mutlu Gezegen Endeksi'nde 12. sırada yer alıyor. Ancak, Kosta Rika'nın Latin Amerika'daki en mutlu ülke olduğu ifade ediliyor. Bu mutluluk seviyesinin nedenleri arasında yüksek düzeyde sosyal hizmetler, halkının sevecen doğası, uzun yaşam beklentisi ve nispeten düşük yolsuzluk düzeyi bulunmaktadır.